Два президенти ведуть свої країни у двох зовсім різних напрямках, пише оглядач The New York Times Ентоні Блінкен.

Трамп будує стіни, а Сі Цзіньпін – мости, уточнює автор статті.

Читайте також: Трамп звернувся з порадою до президентів Росії та Китаю

Адміністрація Трампа применшила значимість ООН, вийшла з Транстихоокеанського партнерства та Паризької кліматичної угоди, спробувала вийти з ядерної угоди з Іраном, а також має намір остаточно вийти з ЮНЕСКО, натомість Китай перехопив лідерство в питаннях зміни клімату, збільшив свою частку у Світовому банку та МВФ і проголосив себе новим поборником вільної торгівлі і глобалізації. До того ж КНР є однією з провідних вкладників до бюджету ООН і в миротворчі операції, порівнює журналіст.

Таким чином, Китай, вірогідно, стане, за словами Сі Цзіньпіна, новим вибором для інших країн, а також головним арбітром міжнародного порядку, що давно асоціюється з США,
– припускає Блінкен.

Експерт застерігає, що у разі, якщо Трамп продовжить робити ставку на націоналізм, протекціонізм, відособленість і ксенофобію у США, "китайська модель все ж переможе", а ліберальний міжнародний порядок, який визначав другу половину XX століття, поступиться неліберальному.

Кореспондент італійської газети La Repubblica Федеріко Рампіні висловлює свою точку зору.

На його думку, на саміті АТЕС розгортається захоплива гра із перестановки сил щодо міжнародного панування.

Хоч США і залишаються першою світовою економікою, а військова потуга Штатів досі не має собі рівних, у Дональда Трампа є одна вкрай очевидна вразливість – його лідерство в Америці, зауважує журналіст. Глава Білого дому має найнижчий в історії цієї держави рейтинг довіри у 36%, його партія вчора програла вибори губернаторів у Вірджинії та Нью-Джерсі, де перемогли демократи, а розслідування щодо впливу Росії на вибори в США б’є по його авторитету та репутації, йдеться у публікації.

Читайте також: Як перевозять кортеж Трампа під час його світових турне: з’явились фото

Тому на Заході поширюється думка, згідно з яким у парі "Сі Цзіньпін – Трамп" китайський президент сильніший: він лідер, який повністю контролює супердержаву, що йде в гору, і створює нові мережі глобальних союзів. Натомість Трамп ослаблений у себе на батьківщині та ізольований в багатьох частинах світу, констатує Рампіні.

Пекін, помпезно зустрівши президента США у рамках саміту АТЕС, ніби хоче затвердити абсолютну рівність між двома країнами, не приховуючи водночас таємного почуття зверхності, коментує зустріч Трампа і Сі Цзіньпіна автор статті.

Ми вже перейшли від американського століття до китайського, і цей саміт узаконює обгін?
– риторично запитує італійський журналіст.

Нагадаємо, Дональд Трамп заявив, що на саміті АТЕС у В’єтнамі може відбутися друга зустріч з Путіним. Радник глави Кремля підтвердив, що два президенти зустрінуться у п’ятницю, 10 листопада. Одне з питань, яке обговорять на зустрічі – ситуація в Україні.