Країни, які уклали 26 років тому Будапештський меморандум, задекларували свої зобов'язання поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність. Про це нагадала пресслужба МЗС України.

Читайте також Ядерна зброя в окупованому Криму: військові експерти оцінили загрози

У відомстві наголосили, що одна країна грубо порушила свої зобов'язання за Меморандумом та базові принципи міжнародного права, окупувавши частину України та розв'язавши збройний конфлікт на Донбасі.

У МЗС наголошують, що наразі Росія активно мілітаризує тимчасово окупований Крим, перетворюючи його на потужну військову базу.

Потенційне розміщення Росією ядерної зброї на його території ставить під загрозу режим Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, підриває глобальну систему безпеки в цілому,
– наголосили у міністерстві.

Та додали, що такі дії окупанта потребують адекватної реакції міжнародної спільноти.

Тому Україна закликає світову спільноту посилити тиск на Росію, аби примусити її повернутися в міжнародно-правовий режим, зокрема до виконання положень Будапештського меморандуму.

Зверніть увагу Отримати реальні гарантії по Будапештському меморандуму неможливо, – дипломатка

Що таке Будапештський меморандум?

Міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 між Україною, США, Росією і Великою Британією. У 1995 році Генеральна Асамблея ООН затвердила її як офіційний документ, який є обов'язковим до виконання всіма учасниками.

Країни-підписанти зобов'язалися поважати незалежність, суверенітет та чинні кордони України, а також не застосовувати силу, зброю, економічний тиск на територіальну цілісність України.