Подіям на трасі Київ-Харків передувала стрілянина у Києві, в якій брали участь ідеологічні опоненти. Сайт 24 каналу повідомляв про це.

Читати також У Києві Нацкорпус та "силовий загін" Киви влаштували розбірки зі стріляниною

Тоді, зі слів членів Нацкорпусу, представники "силового загону" Киви зі зброєю напали на їхніх активістів, коли вони проходили повз готель "Дружба". Сам же скандальний нардеп заявив протилежне – мовляв, представники Нацкорпусу та ветерани полку "Азов" здійснили "підлий напад" на членів його організації "Патріоти – за життя", аби "вбити, залякати, заткнути та зупинити".

Слід Авакова?

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко у коментарі для сайту 24 каналу пояснив, що у Андрія Білецького й Іллі Киви насправді є спільний знаменник і його ім’я – Арсен Аваков.

Їх обох пов’язують із міністром внутрішніх справ. І оскільки ці політичні сили не конкурують, бо мають різний електорат, для них така вистава може бути вигідною. Білецький та Кива могли домовитися про сутички й протистояння, для реклами своїх політичних проектів,
– підкреслив експерт.

На думку Богдана Петренка, в Україні насилля стало популярним методом вирішення проблем. "Це простий шлях потрапити на всі телеканали й зловити хайп. Такі дії навіть можуть виправдовуватись серед людей. Існує електоральний попит, до прикладу, на те, щоб били ворогів", – впевнений він.

Така тенденція спостерігається з 2014 року й експерт це пов’язує з війною й російською агресією. Коли на фронті гинуть найкращі сини України, будь-яка відсіч або навіть атака на проросійські сили – активістів, журналістів й політиків, може позитивно сприйматися певною частиною українців.

Богдан Петренко підкреслив, що напад на автобус на трасі Київ-Харків необхідно розглядати як злочин й ті, хто його здійснив й організував мусять бути покараними. Проте експерт вважає, що у цьому інциденті політики більше, ніж криміналу.

Богдан Петренко / Фото з його сторінки у Facebook

Нацкорпус, який хоч й не узяв на себе відповідальність за напад, все одно підтримав "невідомих патріотів", отримає певну електоральну підтримку українців.

Кива та ОПЗЖ залишились ображеними, але тепер історія ідеально вкладається у розуми проросійського електорату.

Ми віктимна нація. Більшість українців ставлять себе на місце жертви у таких випадках. Бути побитим за ідеологічні "переконання" – популярний нині метод залучення електорату,
– розповів Богдан Петренко.

Арсен Борисович Аваков також у виграшній ситуації – він затримав нападників, виконав свій обов’язок.

Лише ті, хто був безпосереднім учасником події, отримали проблеми із здоров’ям та законом.

І хоч Кива, Рабинович та їх колега по проросійському табору Анатолій Шарій написали, що у результаті нападу на автобус були вбиті дві людини, насправді всі живі, а четверо знаходяться в лікарні у звичайних палатах – їх стан стабільний.

А тих, хто вчинив напад було доволі швидко затримано.

Потрібно розуміти, вважає Петренко, що виборча кампанія вступила в активну фазу і кожен хоче показати себе у чомусь. "Виключно позитивними справами не багатьом вдається запам’ятатися. В політиці активно використовують – напади, самонапади й фізичні протистояння між ідеологічними суперниками", – додав він.

Експерт припускає, що напад на автобус був звичайною інсинуацією, постановкою.

Минулі скандали

Зіткнення між Нацкорпусом і "тітушками" Киви відбулось також у Рівному, два місяці назад – 23 червня.

Партія Андрія Білецького активно коментує тему протистояння з депутатом, називаючи його "тупою мавпою" й психічно хворим. До слова, Кива таки має довідку з психлікрані.

Щодо "тітущок" Ківи – з юридичної точки зору – це громадська організація, яку створив Ілля Кива. Він не приховує, що головна її мета – боротьба з націоналістами. Про це депутат розповідає на телеканалах свого однопартійця Віктора Медведука.

По-суті – це силовий блок проросійської партії "Опозиційна платформа – за життя". Зі слів Андрія Білецького, Кива зараз активно набирає людей в організацію у різних регіонах України.