Запобіжний захід підозрюваним

Суд постановив, що 16 імовірних нападників упродовж найближчих 60 діб повинні перебувати під вартою. Тобто, до 25 жовтня. Водночас заставу внести вони не можуть. Також відомо, що усі засуджені – з Дніпра. Про це повідомив речник прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко, передає Укрінформ.

До теми Розстріл автобуса Київ-Харків: чому політики більше, ніж криміналу

За словами Чубенка, судове засідання тривало практично весь день 29 серпня, а продовжилось вранці 30 серпня.

Цікаво, що суд обирав запобіжні заходи не всім одразу, а по одній людині. Прокурори власне й просили обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на 2 місяці без права внесення застави. Усі підозрювані – уродженці східних областей, зокрема Дніпропетровської та Харківської.

Під час слухань, від 8:00 ранку неділі, 30 серпня, порядок у Київському суді забезпечували 250 правоохоронців.

Що кажуть адвокати заарештованих

Захист підозрюваних не погоджується з рішеннями суду та подаватиме апеляції. Адвокати проситимуть скасувати рішення суду про арешт затриманих, повідомляє "Суспільне".

Їх затримані за 10 кілометрів від місця злочину, на заправці. Ні в кого не вилучили вогнепальну зброю. Слідів крові на одязі не було,
– зазначив адвокат Євген Самойлов, який представляє інтереси семи заарештованих.

Чим супроводжувалося засідання суду

Удень 29 серпня та до обіду 30 серпня під будівлею Київського райсуду Харкова зібрались понад 100 людей. Зокрема, вийшли кілька патріотичних організацій. Серед них – "Нацкорпус", "Правий сектор", "Фрайкор". Про це повідомляє 24 канал.

Жодна з них не визнає приналежності затриманих до себе. Але виправдовує дії цих 14 людей. Представники організацій пояснюють тим, що нібито ці люди виконали функцію правоохоронних органів.

Крім того, на самому засіданні були посилені заходи безпеки. Територію біля суду патрулювала поліція, Нацгвардія. Саме засідання було закритим і з огляду на карантин та безпеку. До приміщення впускали тільки по 2 знімальні групи. Крім цього, на територію суду пройти не можна було.


Група підтримки, яка зібралась під стінами суду / Фото Нацполіції

правий сектор засідання суду харків
Представники "Правого сектору" прийшли підтримати затриманих / Фото "Національний корпус

розстріл автобуаса під харковом нацкорпус харків засідання суду
Акція на підтримку затриманих у розстрілі автобусу Київ-Харків / Фото "Національний корпус"

засідання суду розстріл атобуса під харковом

Будівлю суду патрулювали понад 200 правоохоронців та представників Нацгвардії / Фото "Національний корпус"

Цікаво Кому вигідна стрілянина під Харковом: політолог пояснив, чому на це впливають майбутні вибори

Стрілянина під Харковом: що відомо

  • Ввечері 27 серпня на Харківщині обстріляли автобус, в якому їхали члени організації "Патріоти – за життя". В результаті атаки постраждали четверо людей. Вони зараз перебувають у лікарні.
  • Нападники спочатку перекрили автомобілем Mitsubishi рух автобуса, а тоді почали обстріл. Після чого почали витягати чоловіків з автобуса та бити їх посеред траси.
  • Першим про інцидент повідомив голова організації та нардеп від ОПЗЖ Ілля Кива. Він переконував, що напад скоїли представники "Нацкорпусу". Натомість у "Нацкорпусі" заперечили свою причетність і назвали Киву психопатом.
  • На конфлікт відреагували глава МВС Арсен Аваков та президент Володимир Зеленський. Аваков, зокрема, пригрозив неназваним політикам і запевнив, що усіх винних у стрілянині буде покарано. Водночас глава держави закликав правоохоронців не допустити повернення в Україні "лихих 90-их".
  • Затриманим інкримінують хуліганство, а деяким – замах на вбивство двох і більше осіб з хуліганських намірів.

Суд обирав запобіжний захід підозрюваним у нападі на автобус Київ-Харків: відео