Про що заявив Пристайко

Заява Пристайка пролунала перед початком Інвестиційного форуму в Маріуполі. За словами міністра, це розведення є необхідним для проведення зустрічі у нормандському форматі. Наступний етап після Золотого і дотримання необхідного режиму припинення вогню – розведення у Петрівському, передає кореспондентка 24 каналу.

Радимо ознайомитися! Розведення військ і конфлікт із добровольцями: що сталося і як далі діятиме влада

До самої зустрічі в нормандської форматі буде розведення на тих ділянках, які ми погодили. У Золотому розведення відбувається прямо зараз. Ми стартуємо з сьогоднішнього дня ... Це розведення військ, які безпосередньо є залученими на лінії контакту,
– заявив він.

Пристайко додав, що процес розведення мають підтвердити спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

"Чому ми затрималися? Нам потрібно, щоб це було не просто відведення, а воно повинно бути перевірено та підтверджено СММ ОБСЄ. Ми дали їм час на підготовку", – підкреслив міністр.

Щодо наступних кроків, то усе уряд обговорює з українськими безпековими органами – передусім це ЗСУ, поліція, Нацгвардія та прикордонники.

"Всі наші рішення з безпековою ситуацією мають бути скоординованими з нашими безпековими органами. Далі ми радимося з громадами, нашим депутатським корпусом, щоб це стало рішення загалом України. Що це мирний шлях, він – не завжди приємний. Але ми маємо це зробити, бо ми пообіцяли 5 років тому, що припинемо війну у межах мінського процесу", – наголоси очільник МЗС.

Заява Пристайка про розведення військ: дивіться відео

Зверніть увагу! Хто більше ризикує під час розведення – ЗСУ чи бойовики, – коментар експерта

Що повідомляють у штабі ООС

У штабі слова Пристайка спростовують. За словами керівника пресцентру Об’єднаних сил Андрія Агєєва, поки нічого такого (розведення військ – 24 канал) біля Золотого не відбувається, передає Укрінформ.

Я не можу коментувати міністра закордонних справ, але у нас немає підтвердженої від командування Операції Об’єднаних сил. Жодної такої інформації на ранок не було. Жодні рухи в напрямку розведення сторін наразі не проводяться,
– наголосив Агєєв.

Згодом на фейсбук-сторінці штабу ООС, з’явилася інформація, що процес розведення у районі Золотого-4 все ж стартував. Розпочалося все о 12:00 29 жовтня. Також військові переконують, що розведення відбувається з обох сторін – на один кілометр від позицій. А стало таке можливим через дотримання режиму тиші протягом останнього тижня. Триватиме розведення щонайменше 30 діб, оскільки "там є визначені ділянки і визначені дні для кого, коли і що розводиться, коли відходять сили та засоби", пише УНІАН з посилання на Агеєва.

Представники Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ вже підтвердили початок розведення сил і засобів у Золотому-4.

Представники СММ ОБСЄ на підтвердження старту розведення у Золотому запустили сигнальні ракети: дивіться відео

"Українська сторона вживатиме всіх необхідні заходи, і відведення сил і засобів не послабить оборонні можливості українських підрозділів на визначеній ділянці, а влада ні в якому разі не залишить місцеве населення поза увагою, оскільки всі заходи проводяться з однією метою – безпека, а також збереження життя та здоров’я людей", – наголосили у пресцентрі ОС.

Також у штабі повідомили, що обстріл, про який повідомляли напередодні, відбувся не в зоні розведення сил і засобів.

Штаб ООС, розведення, Золоте, війська, Донбас

Екслюзив 24 каналу! Зеленський вийшов і повернувся із заготовленим питанням, – ексбоєць "Азова" про деталі перепалки

Що кажуть бійці-добровольці з Золотого

Ветерани, які зараз перебувають у Золотому, переконують, що тут "немає не те що семи, а навіть одного дня тиші". Зокрема, уночі проти 29 жовтня бойовики щонайменше 5 разів обстріляли Золоте: використовували вони крупнокаліберні кулемети та гранатомети. Усе це й зафіксували українські воїни-ветерани, оскільки під обстріл також потрапила і їхня позиція, передає телеграм-канал "Останній блокпост #Ні_Капітуляціїї".

За інформацією пресцентру Об’єднаних сил, упродовж доби 29 жовтня бойовики п’ять разів обстрілювали район Золотого-4 з автоматичних гранатометів, ручних протитанкових гранатометів і стрілецької зброї, з великокаліберними кулеметами включно. Щоправда, відбувалося це поза межами ділянки розведення.

Відводити наші війська зараз – чистий злочин. Якщо влада піде на цей злочин, добровольці залишаться в Золотому. Щодня Золоте-4 обстрілюють, і до селища заходять диверсійні групи бойовиків. Вся зброя, яка у нас зараз є, – легальна та зареєстрована. Її ми зберігаємо відповідно до закону. Згідно з Конституцією, ми маємо право перебувати у будь-якій точці України, не порушуючи закону. Також маємо право захищати територіальну цілісність України,
– наголосили воїни, які називають себе добровольцями.

Що відомо про ситуацію у Золотому

На початку жовтня сюди прибули ветерани війни на Донбасі, зокрема бійці Нацкопусу, та волонтери. Бійці заявили, що залишатимуться тут доти, поки керівництво України офіційно не відмовиться від ідеї відведення військ і формули Штайнмаєра, або до повернення ЗСУ на позиції в разі, якщо відведення все ж відбудеться. Також добровольці заявили, що захищатимуть мирне населення селища і не допускатимуть відступу українців з цієї позиції.

26 жовтня під час візиту до Золотого президент Володимир Зеленський поспілкувався з цими бійцями – розмова вийшла надемоційною та переросла у словесну перепалку. За словами Зеленського, йому розповіли місцеві жителі, що нібито "група озброєних людей оселилася на околиці у приватному будинку", чим неабияк перелякала людей. У Командуванні Об’єднаних сил, зі свого боку, заявили, що люди, які перебувають у Золотому, не мають жодного стосунку до українського силового блоку та перебувають у Золотому зі зброєю незаконно.

Дивіться повне відео розмови Зеленського та бійців у Золотому

Після розмови з президентом бійці з Золотого заявили, що той нібито віддав наказ їх вибити. Долило олії у вогонь й те, що уранці 28 жовтня до Золотого прибули озброєні правоохоронці та почали перевіряти воїнів. Проте заступник очільника Нацполіції Вадим Троян запевнив, що ніхто нікого з Золотого не виганятиме, а якщо це станеться, він подасть у відставку.

Також Троян розповів, що у воїнів була легальна мисливська зброя. Але вони самостійно її завантажили та вивезли звідти. Боєць Денис Янтар у коментарі 24 каналу переконував, що уся їхня зброя – легальна і законна. Водночас він додав, що вони зброю не вивовизоли, а насправді передали побратимам на зберігання, які також перебувають у Золотому, але на інших позиціях.

Увчері 28 жовтня стався обстріл позиції, де перебували воїни-ветерани – на щастя, ніхто не постраждав. Також подібні обстріли Золотого відбувалися упродовж попередніх двох діб: 26 жовтня окупанти били з великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї, а 27 числа – поза межами ділянки розведення з протитанкових і підствольних гранатометів та стрілецької зброї, з великокаліберними кулеметами включно.

Цікаво! Де Зеленський візьме гроші на відбудову Донбасу: заява Корнієнка

Дивіться відео кореспондентів 24 каналу:

Розведення сил на Донбасі: коротко

  • 30 червня у ОБСЄ повідомили, що як українські воїни, так і бойовики завершили розведення сил і засобів на узгодженій ділянці в Станиці Луганській. У резульататі відбулися демонтаж передових фортифікаційних споруд і розмінування, також бойовики прибрали кілька бетонних блоків на ділянці розведення.
  • 1 жовтня Президент України Зеленський розповів, що на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську сторони домовились про початок розведення військ у селі Петрівське на Донеччині та місті Золоте на Луганщині.
  • За словами спецпредставника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка, розведення сил і засобів заплановано було на 7 жовтня.
  • Міністр оборони Андрій Загороднюк заявив, що внаслідок розведення українські військові мали б відійти на відстань, яка дозволила б одразу повернутися назад у разі порушення домовленостей з боку проросійських бойовиків.
  • Розведення сил і засобів мало б стартувати через 7 днів повної тиші на Донбасі. Проте це досі не сталося, оскільки проросійські бойовики не припиняють вести вогонь.

розведення сил на донбасі
Якою може бути ситуація на Донбасі після розведення сил / Інфографіка 24 каналу