Цього тижня я готувала статтю про Геннадія Труханова для журналу "Новое время" і їздила в Одесу. Мені було цікаво подивитися на будівлю так званої Європейської мерії. Саме ця будівля і стала причиною непорозумінь Труханова з правоохоронними органами.

У 2016-му році міська Рада придбала її у фірми "Девелопмент Еліт" за 185 мільйонів гривень. Хоча перед цим цілий комплекс заводу Краян, де розташована будівля, продали значно дешевше – за 11,5 мільйонів гривень.

Європейська мерія

НАБУ наклало арешт на рахунки і почало розслідування. Воно призвело до того, що 8 осіб отримали підозри.

Не буду приховувати, мене вразило, як примітивно і прямолінійно одеська влада пішла на цю оборудку. Будинок купували у фірми, зареєстрованої за кілька місяців до продажу. Засновником фірми, яка мала отримати 185 мільйонів гривень, спершу був 26-річний асистент кафедри кримінології юракадемії. А оцінку вартості зробила фірма "Брокбізнесконсалт", яка вже була фігурантом кримінальних справ.

Цю одеську аферу підтримала своїм голосуванням міська рада, де майже половина голосів у фракції "Доверяй делам" Геннадія Труханова. Лише 3 депутати з усього складу міської ради голосували проти.

Рахунки фірми НАБУ заарештувало, але проекту мерії це не зашкодило. Адже міська рада купила будинок без ремонту, самі голі стіни. Тому з бюджету Одеси почали виділяти кошти окремо ще й на ремонт.

Читайте также: Несподіваний успіх Рабіновича: як партія телевізора опинилася у трійці лідерів

Станом на липень 2017 року було витрачено 125 мільйонів гривень. Та, як я переконалася на місці, і цього одеській владі замало. Наприклад, біля відремонтованої будівлі ще нещодавно була нова плитка. Але зараз її знову замінюють. Тобто на одне і те ж саме місце плитку кладуть кілька разів. І усе це за гроші одеситів.

Та повернемось до 185 мільйонів гривень. Фірма "Девелопмент Еліт" довго шукала якусь зачіпку для того, щоб зняти арешт з рахунків і нарешті насолодитися заробленими коштами. Але не знала, як це зробити до листопада 2017-го року.

Тоді вже київські фахівці на прохання НАБУ оцінили будівлю і дійшли висновку, що вона може коштувати 92 мільйони гривень. Це вже вартість після зробленого там ремонту. Одесити, які купували будівлю, заявили, що готові повернути до бюджету десь 90 мільйонів гривень.

Уявіть собі, що ви купили квартиру. А через 1,5 роки до вас приходить продавець і вибачається. Каже, що ви тоді переплатили вдвічі і він готовий вам повернути різницю.

Це дуже схожа ситуація. Співучасники злочину розуміють, що забрати собі 185 мільйонів гривень навряд чи вже вдасться, а от отримати 92 мільйони маленький шанс ще є. Купівлю будівлі затверджувала голосуванням одеська міська рада.

Якщо вже і приймати ці гроші, які ледве не були відмиті корупціонерами, то це можуть вирішити лише депутати своїм голосуванням. Але недочекавшись сесії, якийсь представник одеської мерії просто пішов до нотаріуса і вніс зміни до договору про купівлю будинку. Нотаріус оформила угоду, і таким чином будинок подешевшав у 2 рази. Тобто, без рішення суду учасники самі вирішили, скільки вони вкрали і скільки готові віддати назад. Але лише внесення змін нотаріусом до документу замало.

Читайте также: Наскільки відрізняється український середній клас від європейського: яскраві приклади

Підозрюваних зараз рятують усі їхні друзі. Наприклад, народний депутат "Блоку Петра Порошенка" Дмитро Голубов, власник 4 тисяч біткоїнів, одразу заявив, що готовий взяти на поруки мера.

Дмитро Голубов

Що ж буде далі? Я думаю, що Труханов, у якого, не забуваймо, є ще й російське громадянство, після внесення застави повернеться до Одеси. На період проведення розслідування його треба було б відсторонити від роботи. Але його не знімуть з посади місцеві депутати.

У його перевиховання і у те, що усі закупівлі в Одесі з цього часу будуть проходити по ринкових, а не завищених цінах, я теж не вірю. Навпаки, після тривалої відпустки мер візьметься завзято до роботи у той самий спосіб, до якого він звик.

До речі, в Одесі у нього є надзвичайно впливові друзі з бурхливих 90-х, серед яких бізнесмен Володимир Галантерник на прізвисько "Лампочка". Вони із нетерпінням чекають на повернення Труханова.

Київ це також цілком влаштовує. Депутати БПП голосують разом з фракцією "Доверяй делам". А президент і його команда розраховують на підтримку мера на майбутніх виборах. І неважливо, що кожен день перебування на посаді Труханова – це нові корупційні оборудки.

Читайте также: Що пообіцяв Петро Порошенко керівництву МВФ на економічному форумі у Давосі

Але НАБУ розслідує ще кілька корупційних злочинів, у яких, можливо, брав участь мер Одеси. І рано чи пізно ми дізнаємось про нові і нові схеми одеських розкрадань.