Першого вересня набуває повної сили Угода про асоціацію з Європейським Союзом. Дата важлива, але швидше символічна. Я думаю, що це – більшою мірою, формальність. Процес підписання і ратифікації Угоди відбувся вже давно. Зараз ми спостерігаємо інтеграційну тенденцію. Зрозуміло, що для нас – це позитивна подія, але вона передбачає великий обсяг роботи.

Читайте також: Макрон береться реформувати Євросоюз

Видно по статистиці, що торгівля з країнами Євросоюзу зростає, і така тенденція триватиме.

А ось в політичному плані все залежить від нас. Асоціація передбачає реформаторські дії з нашої країни, важливо приводити українське законодавство до європейських норм. Це займе якийсь час. Тому я не думаю, що завтра або післязавтра в країні щось радикально зміниться.

Вступ в силу Угоди, по суті, закріплює зовнішньополітичний вектор інтеграції. Адже зона вільної торгівлі з країнами ЄС працює вже кілька років. Для бізнесу були знижені тарифні ставки по різних позиціях до різного рівня. Але це не є для нас ключовим моментом.

Ключовий момент полягає в різних нетарифних обмеженнях, які припускають, що ми повинні підтягуватися за якістю до європейського рівня. Якщо ми будемо відповідати їх стандартам, то для нас будуть відкриватися двері. У будь-якому випадку, це конкуренція, і це спроби надавати товари та послуги високого рівня. Це амбітне завдання.

Кілька років тому було багато побоювань з приводу того, що Угода про асоціацію може більше нашкодити українській економіці, ніж допомогти їй. Але зазначу, що основні ризики оцінювалися для підприємств в східних регіонах України. Оскільки там почалися бойові дії, війна створила там такі проблеми і завдала такої шкоди, що ця дискусія вже неактуальна. Вплив або не вплив Асоціації на економіку регіону, боюся, оцінити вже неможливо.

Сам же вступ в силу Угоди про асоціацію з ЄС можу порівняти з тим, що ви вступили в якийсь престижний ВНЗ. Безсумнівно, це чудова новина. Ви вже склали іспити, отримали повідомлення про свій вступ і першого вересня прийшли на навчання. Але як ви будете вчитися і що вас чекає після закінчення університету, це – велике питання. Багато що залежить від вас самих.

Автор: Дмитро Боярчук. Джерело: Новое время

Читайте також: Росія ризикує отримати продовження санкцій: ЄС проведе дебати