Обійшлося без жертв, місцеві жителі відбулися переляком. Детальніше про випадок – у блозі InformNapalm на 24 каналі.

Читайте и смотрите предыдущий выпуск Масштабные учения Кавказ 2020: российский танк подбили, пострадал командир

Де розташовані населені пункти

Удабно безпосередньо межує з Азербайджаном, а Санавардо знаходиться в глибині Грузії в передгір'ї Великого Кавказького хребта біля дагестанської ділянки грузино-російського кордону. Це – 70 кілометрів від азербайджанського кордону і місця падіння першого безпілотника.

Розташування населених пунктів
Розташування населених пунктів / Ілюстрація InformNapalm

Чиї дрони

За попередніми даними, дрони є ударними безпілотниками Harop азербайджанських збройних сил. Їх закупили в Ізраїлі, придбали понад 100 одиниць. Цей тип дронів-камікадзе активно використовують азербайджанські військові в бойових діях.

Дрон-камікадзе Harop (або "Гарпія") відрізняється високою бойовою ефективністю, він може кружляти на полі бою кілька годин і, щойно з'являється ціль, оператор направляє безпілотник на неї.

Уламки дронів
Уламки БПЛА, які впали у Грузії / Колаж InformNapalm

Про що свідчить падіння дронів

Відомо, що обидва безпілотники впали практично одночасно. Це може свідчити про перехоплення управління. Можливо, плани провокації здійснилися не в повній мірі і на якомусь етапі перехоплення управління було також втрачене.

На думку волонтерів InformNapalm із Грузії – це провокація, реалізована третьою стороною. Вона спрямована на підрив добросусідських відносин між Грузією і Азербайджаном.

Уламки БПЛА
Аварія безпілотників у Грузії / Колаж InformNapalm

Зокрема, однією з версій є те, що управління азербайджанськими бойовими дронами перехопила інша сторона, яка і направила їх на територію Грузії.

Ба більше, за інформацією джерел Inform Napalm, до Вірменії з Росії також доставили новітні засоби радіоелектронної боротьби і придушення. Вони орієнтовані безпосередньо на протидію сучасним безпілотникам.

Уламки
Ексклюзивні фотоматеріали уламків БПЛА / Колаж InformNapalm

Волонтери з Грузії вважають, що в цій непростій ситуації, Азербайджану слід враховувати інтереси дружньої Грузії і можливість виникнення такого роду інцидентів.

У разі втрати контролю над своїми дронами, азербайджанська сторона повинна своєчасно повідомляти Грузію про це.