Кілька останніх тижнів багаті на новини. Проте найцікавіше – це спостерігати за розгортанням подій після звинувачення.

Читайте также: Доведення до самогубства: хто стоїть за смертю льотчика Волошина

По-перше, сам Холодницький від усього відхрестився і заявив, що вся оприлюднена інформація – суцільна брехня та тиск на нього. Але залишимо розбиратися в автентичності цих записів – слідчим ГПУ.

По-друге, новина про те, що німб найчеснішого та найпринциповішого захисника закону Назар Холодницький може незабаром втратити, надала крила найодіознішим клієнтам САП. І на цьому моменті зупинимось детальніше. Ну, по-перше, активізувався суддя Геннадій Підберезний, який за повідомленням САП, у вересні кешем в кабінеті Холодницького намагався переконати останнього лишити у спокою його колегу Наталю Овчаренко.

Обидва – судді Кіровського районного суду міста Дніпро. Пані Овчаренко перед тим взяли на хабарі у 30 тисяч доларів. Тож слуги Феміди прийшли до керівника САП із пропозицією неприємну справу зам'яти. І їм це майже вдалось.

Нібито за 300 тисяч доларів Холодницький пообіцяв закрити провадження та врятувати суддю від кримінальної відповідальності та неминучого звільнення з хлібної посади.

Як підкуповували Холодницького в його ж кабінеті бачила вся країна. На тих кадрах судді передають прокурору частину обіцяного – 50 тисяч доларів. Навіть для журналістів, які тісно співпрацюють із антикорупційними органами та досліджують особливості національної корупції, це відео зі спробою отак просто і відкрито підкупити очільника САП з першого погляду здалося фейковим.

Ми не розуміли – або це справді нахабство найвищого ступеню з боку суддів, які звикли вирішувати тисячами доларів будь-які питання, або ж, що здавалося куди правдоподібнішою версією, – спроба піарників Холодницького посилити його образ найнепідкупнішого борця із корупцією.

Назар Холодницький
Головний антикорупційний прокурор Назар Холодницький

Менше з тим, відео розійшлося, інцидент швидко підхопили усі провідні ЗМІ, суддів-хабарників затримали та обрали запобіжний захід – заставу. А Холодницький і справді повстав перед аудиторією в образі принципового та чесного прокурора. Але, як бачимо, недовго музика ця грала, допоки у акваріум не підклали жучки.

І от саме після викривальних розшифровок підслушки з акваріуму в кабінеті Холодницького, його опоненти заспівали геть іншу пісеньку.

Виявляється, то не вони пропонували хабар, то Холодницький сам їх спровокував. Мовляв, сам запропонував вирішити питання по судді за 300 тисяч, а ті не те щоб зраділи несподіваній вдачі, навпаки вирішили покарати нерадивого прокурора. Та ніби зіграли на упередження.

За словами адвоката судді Підберезного, який передавав хабар, напередодні того фатального візиту до кабінету Холодницького той написав заяву на ім'я генпрокурора та повідомив, що нестиме очільнику САП гроші.

Читайте также: Старт передвиборчої кампанії: хто і як купує виборців

Та ніби на заяву ніхто із ГПУ не зреагував. Тож як вийшло, так і вийшло. Але це зовсім не те, про що всі подумали. Смішно насправді чути такі нісенітниці від людей, що мають юридичну освіту, що працювали суддями та вершили долі інших.

Хіба міг суддя йти на відверту дачу хабаря, навіть зробивши спробу запобігти цьому, і без підтвердження від ГПУ наважитись на передачу грошей? Камікадзе? Малоймовірно.

Утім, оскільки Холодницький в опалі, пан Підберезний очевидно вирішив зробити хід конем та підкинути соломки. Зі своїм адвокатом вони звернулися до НАБУ та СБУ із заявою на прокурора-провокатора. Цікаво, а чого вони не наважились оприлюднити цю інформацію одразу після затримання? Чекали півроку і лише зараз згадали як то було насправді?

Ну й окрема історія про те, як провокували найчеснішого депутата Верховної Ради Борислава Розенблата. Історія з Холодницьким напевне йому точно мов бальзам на душу. Бо ж саме Холодницький та САП у його справі – сторона обвинувачення. Але події розвиваються дуже динамічно. По-перше, тепер вже зясувалося, що сам Розенблат жодних бурштинових законопроектів у Раді не реєстрував. Ні, законопроекти є, подані від його імені, але підпис то не Розенблата. Підміна і підробка.


Народний депутат Борислав Розенблат

Йдемо далі. Агент Катерина насправді – теж провокатор. І пан Розенблат грошей – тих 200 тисяч доларів не просив – вона сама його змусила взяти гроші. Тож винуватий не він, а агент Катерина. Давайте згадаємо, як це було.

Пан Розенблат балачками не обмежився – добився того, аби ГПУ розпочала провадження, в якому він – потерпіла сторона. Він не хотів брати, але сповокували та змусили. Відповідати за законом має агент Катерина. А якщо спровокували – невинуватий, навіть якщо гроші таки і взяв.

Як тепер все цікаво виглядає – законопроекту не вносив, гроші не просив – ну чого ці детективи причепилися до чесного депутата? Гадаю, пан Розенблат піде і далі. На той момент, коли агент Катерина зустрічалась із ним в кафе та вела відверті розмови про перспективи розвитку бурштинового бізнесу в Україні, він мав недоторканий статус.

Відеозйомка велась приховано, а за законом навряд може використовуватись у суді. Навіть агенти навряд чи мають повноваження застосовувати сумнівні методи збору інформації без відповідного погодження, положень та інструкцій. Можу припустити, що й ці формальності цілком можуть загальмувати справу, розв'язку якої без перебільшення чекає вся країна.

Не давайте хабарів, не беріть і не провокуйте на злочин інших, аби не втрапляти у подібні історії. Живіть чесно і разом із нами змінюйте країну на краще.