Затриманий СБУшник за своїм обов’язком мав перевіряти на предмет корупції працівників Державної міграційної служби. Він, звісно, знайшов порушення, виявилося, що працівники міграційної служби часто оформлюють посвідки на проживання в Україні і навіть видають українські паспорти іноземцям на підставі фіктивних шлюбів з українками.

Читайте также: Як Онищенко викриває Порошенка: таємниці президентського кабінету

Працівник СБУ разом з колегами замість того, щоб припинити порушення закону, вирішив просто продати кримінальну справу самим фігурантам, тобто працівникам Міграційної служби та іноземцям.

При чому, під час зустрічей з детективами НАБУ під прикриттям, які записувалися розмови з офіцером на приховану камеру, той відверто розповідав, наскільки корумпованими є українські правоохоронні органи.

Справа про фіктивне громадянство, за яку взялася Служба безпеки, була раніше теж продана українською контррозвідкою. Ба більше, скандальний працівник СБУ в деталях розповідав, як функціонує система з продажу кримінальних справ сьогодні: частину грошей слідчі збирають і лишають собі, а частину грошей – віддають своєму начальству. При цьому, інша частина йде – колегам з поліції, які проводять оперативні заходи на вказівку СБУ і теж, знаходяться "в темі і в долі".

Бізнес з продажу справ, очевидно настільки налагоджений в СБУ, що, по-перше, Генеральну прокуратуру там вважають не партнерами по боротьбі із злочинцями, а навпаки конкурентами, які можуть перехопити грошовиту тему і забрати собі перспективне провадження, на якому можна витрусити з фігурантів чимало грошей. По-друге, продаж справ дійсно перетворився в СБУ на справжній бізнес ще й тому, що до хабарників, які дають гроші за закриття порушених проти них кримінальних проваджень, там ставляться фактично як до клієнтів, яких треба заспокоїти, зацікавити і переконати.

"Ми беремо гроші – ми за це відповідаємо, ми ж не аферисти якісь, а люди, в кабінетах" – це фактично рекламний слоган для Служби безпеки України.

Особливо тішить те, що клієнту там завжди готові піти на зустріч, наприклад, якщо в іноземця не достатньо грошей на встановлену таксу хабара, то ж чому б йому не зробити невелику знижку?

Зрештою, після отримання від задоволених клієнтів майже 50 тисяч доларів хабара, скандального СБУшника затримали детективи НАБУ разом з грошима. Можна припустити, що за відсутності Антикорупційного суду в Україні, він навряд чи опиниться за ґратами, а невдовзі взагалі повернеться на роботу.

Читайте также: Як одеський мер Труханов пішов по світу

Як, наприклад, нещодавно повернувся на роботу скандальний колишній керівник Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський, якого раніше викрили в крадіжках бюджетних коштів і показово перед телекамерами одягли в наручники просто на засіданні Кабміну.

Сергій Бочковський
Керівник ДСНС Сергій Бочковський

Так і цього СБУшника, здається, в біді не кинуть, адже в нього стільки колег по бізнесу і серед начальства, і в поліції, і в контррозвідці. А у них, в разі чого і на суддів дещо є, що можна обміняти на волю для свого колеги.