Новина від СБУ датується 29 серпня. Цікаво, а де спецслужби були останні кілька років? Чому схопилися за голову тоді, як Росія стала ворогом, а від потужного ЗАЛКу лишилися лишень ріжки та ніжки? Адже пристрасті навколо промислового гіганта закипали вже давно.

Історія знищення ЗАЛКу насправді банальна. Приватизація під обіцянки модернізації. Завод опинився в руках російського концерну "Русал", що належить алюмінієвому олігарху Олегу Дерипасці. Два роки тому через суд Україна повернула собі ЗАЛК, бо нові господарі про свої обіцянки забули. Але це навіть м’яко сказано. Більше того, поки ЗАЛК був підконтрольним саме росіянам, його розтягували безбожно. Банально вирізали на метал, обладнання вивезли за межі України. Як влада могла це дозволити – питання відкрите.

Читайте также: Повертаючись у совок, або з яким ентузіазмом українці покривають та культивують корупцію

Долю ЗАЛКу, ймовірно, й можна було передбачити, коли ще в середині 2000-х Фонд держмайна погодився продати його росіянам. Очолював Фонд покійний ніні Михайло Чечетов. Тоді як ми аналізували причини такого рішення, більшість експертів схилялися до думки, що поставити свій підпис на угоді його просто змусли. І очевидно, що вказівка могла надходити від тодішнього прем’єра Януковича. Ну а дерибан заводу далі вже був суто технічною справою.

За офіційними підрахунками, збитки Україні від хазяйнування Дерипаски склали 39 мільярдів доларів США та понад 100 мільйонів гривень.

Гадаю, варто детальніше розказати, хто такий сам Олег Дерипаска і навіщо йому міг би знадобитися Запорізький алюмінієвий комбінат.

Підконтрольна йому корпорація "Русал" має 12 алюмінієвих комбінатів на території Росії, більшість з яких в рази потужніші від українського, та й електроенергія там дешевша. Тож в економічному плані придбання цього активу було абсолютно невиправданим. А от версія про те, що Дерипаска виношував план залишити Україну без виробництва власного алюмінію та створити тотальну монополю, таки має право на життя. Більше як в Росії купувати метал нам буде невигідно і переплачувати доведеться, щонайменше, на чверть більше за вітчизняний продукт.

Читайте также: За що держслужбовці отримують кількамільйонні премії

Служба безпеки розібралася і оголосила про підозру дев'ятьом членам міжнародної злочинної організації, серед яких троє росіян. Офіційно прізвища не називають, але, очевидно, що там фігурує і сам Дерипаска.

До речі, "Русал" вже зробив заяву з цього приводу, назвавши заяви СБУ політичним тиском. Бо ж вони ще не втрачають надії відсудити в міжнародному суді націоналізовані Україною 58% підприємства.

І якщо вже пішла така тема, може, СБУ таки настав час звернути увагу ще на одне українське підприємство, підконтрольне Дерипасці? Миколаївський глиноземний завод, який готує сировину для подальшого виробництва алюмінія. Вагонами ця продукція прямує до Росії.

Читайте также: Про новий вид вітчизняного рекету – зухвале земельне рейдерство

Звісно, що лишається зараз робити нашій владі? Хіба махати кулаками. А алюмінієву галузь, вочевидь, треба вже не відроджувати, а будувати наново. Втім, це вже зовсім інша історія.