На території навчального закладу розташовані 11 будівель XVII-XIX століть, які перебувають в незадовільному, а іноді - аварійному стані. Рятувальні роботи розпочнуть з Староакадемічного корпусу.

"Мазепиному корпусу Києво-Могилянської академії понад 100 років, тут навіть книжкові шафи ХІХ століття. Аби здійснити реставрацію цієї будівлі, за підрахунками фахівців, потрібно 30 мільйонів гривень", - каже журналіст Тетяна Селезньова.

Корпус, який закладав ще гетьман Мазепа, потребує капітального ремонту та спеціальної фахової реставрації. Це може зайняти три роки за наявності коштів, - кажуть університетські керманичі. Гроші збиратимуть "з миру по нитці": розраховують на бізнес-структури, діаспору та приватних осіб.

"Будуть ці гроші безперечно. Є люди, які ми дуже сподіваємось будуть підтримувати нас, є наші випускники, які вже сьогодні мають добрий бізнес і теж будуть підтримувати. Треба працювати", - каже почесний президент НаУКМА В’ячеслав Брюховецький.

"Ми будемо збирати кошти на реставрацію наших історичних будинків і це частина наших дуже великих і амбітних планів по створенню сучасного університету західного типу", - каже президент НаУКМА Сергій Квіт.

Готується також клопотання до ЮНЕСКО щодо надання, зокрема, Староакадемічному корпусу статусу пам`ятки світового значення. Студенти Могилянки впевнені, саме ці стіни бережуть дух закладу.

"Дух і це все ще буде існувати, доки існує, власне, оці старовинні будівлі, в яких він зберігається і тому їх потрібно теж реставрувати і вкладати в це кошти", - каже студентка 3-го курсу НаУКМА Ганна.

За підрахунками керівництва університету, загальна вартість реставрації 11 будівель, що входять до комплексу Могилянки становить 87 мільйонів гривень.