Пам'ятає крилатий вислів із рязанівського "Службового роману": "якби не було статистики, ми б навіть не знали, наскільки добре працюємо". Це жартівливий вислів, проте таку науку як статистика не варто недооцінювати – дійсно дуже важлива галузь, що здатна відкрити нам очі не неочевидні речі.

Цікаво: Назвали найбільш нетверезу націю Європи

Наприклад, більшість українців першочерговим очікуванням від президента Зеленського вважають зниження тарифів, ми певні, що це дуже важливо, адже ціни для нас українців надто високі. Статистика свідчить, що в середньому ми витрачаємо на оплату комунальних послуг лише п'яту частину своїх грошей, приблизно 20%, і близько половини своїх грошей – на купівлю харчів. Тобто банально проїдаємо свої зарплати, а якщо грубіше сказати, то ми працюємо на унітаз. Звучить дещо образливо, але так закладено у нашій людській природі, адже енергію для існування ми отримуємо саме з їжі. Водночас ми просто не усвідомлюємо наскільки багато їмо. Продовжуємо щиро вірити, що споживаємо трошки продуктів чи навіть бідно, бо без червоної ікри.

Де найбільше витрачають українці
Де найбільше витрачають українці / Інфографіка 24 каналу

Втім статистика невблаганна – їмо ми чимало, принаймні більше, аніж можемо собі дозволити. А те що ми вважаємо проблемою комунальні платежі, забирає лише маленьку частку від заробітку, тоді як купівля харчів забирає майже 50% наших грошей. Попри те, що ніхто не обіцяє знизити ціни на продукти і не робить з того собі передвиборного піару.

Хоча насправді ми й самі здатні економити на харчах: й правила не хитрі – треба купувати більше та економніше, шукати знижки й чекати розпродажів. Але все ж таки більш результативним у фінансовому плані буде відмова від переїдання та від вживання шкідливих харчів. Американці таку їжу звуть джанк-фуд, що в перекладі "сміттєва їжа" – це харчі з високим вмістом цукру та жирів, натомість із малою енергетичною цінністю, наприклад, чипси (зі смаком зеленої цибулі), піца (з куркою та ананасами), Coca-Cola (до віскі), тістечка ("Чотири зустрічі"), цукерки ("Ромашка" від "Рошен") і король порожніх калорій – алкоголь ! Якщо не зрозуміли – то це я називав своє улюблене… Так от, якщо мати сили від такого відмовитися – то жити стане звісно сумніше, проте жити будете довше і здоровіше, а ще не доведеться спускати в унітаз пів зарплати…

Скільки заробляють українці: дивіться інфографіку 24 каналу

Скільки заробляють українці: дивіться інфографіку 24 каналу

Читайте також: Чим Україна годує світ і скільки заробляє