Видихайте. Все буде добре, бо я дам вам стартовий рецепт (сам його використовував три роки тому, коли тільки вчився публічно розмовляти українською). Ви почніть потроху, а там все як поллється, як закипить, що нехай оточення ховається в жито, бо вас вже не зупинити.

Рекомендуємо! Я перейшов на українську і ось, що зрозумів

Як почати розмовляти українською

1. Якщо ваші рідні розмовляють російською, то в їхньому колі не намагайтеся перейти на українську. Не ламайте себе, якщо вам ніяково. Але з новими людьми розмовляйте українською (вони не мають вашого сформованого образу, нічого від вас не очікують, тому з ними буде легше спілкуватися рідною мовою).

2. Коли сідаєте в таксі, підходите на касу, заходите в якийсь заклад, то кажіть не "здравствуйтє", а "добридень" чи "вітаю".

3. Фейсбучик та інстаграмчик ведіть українською.

4. Свої публічні виступи робіть українською.

5. Нотатки в телефоні пишіть теж рідною мовою (можете ващє перевести свій мобільний на українську, він же смарт, тому все зрозуміє).

6. Коли говорите і не знаєте, як якесь слово буде українською, то не хвилюйтесь та вимовляєте його російською. Потім погуглите. Не мучтесь від думки, що хтось подивиться на вас косо.

Цікаво! Русифікувати українську освіту: що знову просувають депутати?

Краще говорити українською з помилками, старатися та виправлятися, аніж російською через те, що страшно.

Лише 6 пунктів, і 50% вашого життя зміниться. А все інше – справа часу.