Андрій Богдан до цього був адвокатом олігарха Ігоря Коломойського та його телеканалу "1+1". Він вів справи Коломойського у судах, зокрема, пов’язані із "Приватбанком", націоналізованим активом мільярдера.

Читайте также: Нові обличчя, мажоритарники та люди Коломойського: хто може пройти в парламент

Голова Адміністрації Президента вже працював у владі і займав різні посади у часи президентства Віктора Ющенка та Віктора Януковича.

Через роботу в уряді Миколи Азарова уповноваженим з питань боротьби з корупцією, Богдан потрапив під дію закону про очищення влади. Але Володимир Зеленський не брав до уваги цей фактор і призначив його на посаду голови Адміністрації Президента.

Андрій Богдан
Андрій Богдан

Заступник голови Адміністрації Президента Кирило Тимошенко в інтерв’ю "Новое Время" розповідав, що у команді президента розуміли, що це призначення може спричинити скандал. Але, разом з тим, усвідомлювали, що в команді потрібен хтось, хто дуже добре знає систему.

"Кварталівці"

Тимошенко – товариш Богдана і тепер він заступник голови Адміністрації Президента. До цього він працював у телевізійному виробництві, політичному і комерційному PR.

Наприклад, відомий ролик на стадіоні Олімпійський, коли Зеленський викликає Петра Порошенка на дебати – це його робота. Також він готував інавгурацію президента.

Причому, компанія Кирила Тимошенко організовувала інавгурацію і Петра Порошенка у 2014-му році. В АП він відповідатиме за інформаційну політику, а також співпрацюватиме із службою протоколу.

Ще один фахівець з інформаційної політики в АП – Юрій Костюк, теж заступник голови Адміністрації Президента. Раніше він був сценаристом серіалу "Слуга народу". Він близька до президента людина.

Юрій Костюк
Юрій Костюк

Взагалі, в Адміністрації Президента група "кварталівців" найчисельніша. Найбільш впливовий її представник у владі, крім президента Зеленського, це Сергій Шефір – бізнес-партнер голови держави, один із співзасновників "95 Кварталу". Він – перший помічник президента.

Андрій Богдан і Сергій Шефір – це дві найвпливовіші людини в Адміністрації Президента рівнозначні між собою політичні фігури.

Сергій Шефір
Сергій Шефір

Ще одна людина з орбіти "Кварталу" в Адміністрації Президента – це Сергій Трофімов, перший заступник Богдана. Він був продюсером "95 Кварталу", а зараз, серед іншого, займається регіональною політикою.

Він організовує конкурси з вибору губернаторів областей. Завдяки йому в команду Зеленського потрапив Михайло Фьодоров – розробник усієї digital-стратегії "Зе".

А юрист "Кварталу" і колишній голова партії Слуга народу Іван Баканов зараз тимчасово виконує функції голови Служби безпеки України.

Саме Баканов привів у команду Зеленського, найбільш публічного спікера його кампанії – політтехнолога Дмитра Разумкова. Разумков зараз очолив партію "Слуга народу", після того, як Баканов перейшов у СБУ, і поведе її на вибори.

Експерти Зеленського

Ще одна група в оточенні Володимира Зеленського, про яку треба згадати – група експертів. Зокрема, колишній член НАЗК Руслан Рябошапка став заступником голови Адміністрації Президента, а борець із формулою "Роттердам+" Андрій Герус став представником президента у Кабінеті Міністрів України. Екс-міністр фінансів Олександр Данилюк секретарем Ради нацбезпеки і оборони.

Данилюк розповідав виданню "Новое Время", що його із Зеленським познайомив народний депутат Сергій Лещенко, запросивши його на групову експертну зустріч у штаб.

Сергій Лещенко увесь час кампанії консультував "Зе команду" та продовжує спілкуватися з нею і зараз, але поки що не отримав у ній якогось офіційного статусу. Депутату дуже завадив міжнародний скандал, який вибухнув на початку травня і який підігріває генпрокурор України Юрій Луценко.

Сергій Лещенко
Сергій Лещенко

Рудольф Джуліані, особистий адвокат президента США Дональда Трампа, в інтерв’ю телеканалу FoxNews назвав Лещенка ледве не ворогом Америки. А все через те, що той колись розголосив дані чорної бухгалтерії "Партії регіонів", де фігурувало прізвище Пола Манафорта, екс-голови виборчого штабу Трампа.

Отже, Лещенко поки що не є офіційним членом команди президента. Можливо, щоб не псувати стосунки Зеленського із нинішньою американською владою. Але депутат не приховує, що хотів би піти на парламентські вибори від партії Слуга народу.

Читайте также: Нові обличчя: кого ми побачимо у парламенті

Навколо президента існують різні групи впливу – друзі і бізнес-партнери з Кварталу, людина, яка була пов’язана з Коломойським, група відомих експертів. Брак досвіду, Зеленський намагається компенсувати командою.

Перші призначення Володимира Зеленського
Перші призначення Володимира Зеленського: інфографіка 24 каналу