Лідером залишається Володимир Зеленський – за нього готові проголосувати 26,4% усіх українських виборців або 39,8% тих виборців, які мають намір брати участь у голосуванні та визначилися з вибором кандидата.

Читайте також Підсумки місцевих виборів: кому найбільше довіряють українці

До п'ятірки лідерів також увійшли: Петро Порошенко – 10,4% всіх виборців або 15,7% тих, хто має намір брати участь у голосуванні та визначилися з вибором; Юрій Бойко – 10,2% всіх виборців або 15,4% тих, хто має намір брати участь у голосуванні та визначилися з вибором; Юлія Тимошенко – 6,7% всіх виборців або 10,1% тих, хто має намір брати участь у голосуванні та визначилися з вибором; Ігор Смешко – 3,2% всіх виборців або 4,8% тих, хто має намір брати участь у голосуванні та визначилися з вибором.

Партійні рейтинги

У листопаді 2020 року лідером партійного рейтингу є "Слуга народу" (19,9% усіх українських виборців або 30,1% тих виборців, які мають намір брати участь у голосуванні та визначилися з вибором партії). До п'ятірки лідерів, які мають шанси на подолання виборчого бар'єру, також увійшли: "Опозиційна платформа За життя" – 13,1% всіх виборців або 19,8% тих, хто має намір брати участь у голосуванні та визначилися з вибором; "Європейська солідарність" – 10,1% всіх виборців або 15,3% тих, хто має намір брати участь у голосуванні та визначилися з вибором; ВО "Батьківщина" – 6,8% всіх виборців або 10,3% тих, хто має намір брати участь у голосуванні та визначилися з вибором; "Сила і честь" – 3,6% всіх виборців або 5,4% тих, хто має намір брати участь у голосуванні та визначилися з вибором.

Чому не можна робити висновки з місцевих виборів?

Я розумію, що ці дані будуть одразу відкидати ті, кому вони не подобаються, апелюючи до результатів місцевих виборів, але місцеві вибори показовими бути не можуть з наступних причин.

1. Більшість місцевих проєктів, що перемогли під час останнього голосування, просто не братимуть участь у загальнонаціональних виборах.

2. Голосування залежить від тих пропозицій, з яких ти будеш обирати, а не від чогось абстратктного. Тому тут більш важливі не прізвища кандидатів, а прізвища опонентів, з якими порівнюєш.

3. Вибір завжди конкретний, а не "взагалі", тому рейтинг Верещук у Києві – це не рейтинг особисто Зеленського, а рейтинг Синютки у Львові – не рейтинг особисто Порошенка.

Нічого глобального в українській політиці останнім часом не відбулося. Пропозиції – ті самі. Дискурс – такий самий як і під час минулоручних виборчих кампаніях. Ті самі спроби мобілізувати виборців на негативі, ті самі теми (хто "агент Кремля", а хто – ні, хто професіонал, а хто – ні), ті самі "пропозиції" (із тими самими антирейтингами, а абсолютно вся соціологія показує незмінність антирейтингів усіх основних кандидатів протягом останніх років двох).

Зверніть увагу! Всесвітня змова проти України? До чого тут МВФ та УЄФА

Тож немає підстав вважати, що щось може змінитися глобально у розкладах. Тим більше зараз, коли виборча кампанія завершилася, нескінченна пропаганда зупинилася і на перший план виходять інші теми та проблеми.

Єдине, що може змінити розклади – поява нових пропозицій та гравців на цьому "ринку", які замість звичних "пепсі", "коки" і "фанти" запропонують якійсь новий "спрайт".

Джерело: Facebook