Серед масиву даних нас зацікавив лист із копією оперативного завдання стратегічного командно-штабного тренування Об'єднаного штабу, Секретаріату ОДКБ та оперативних груп держав-членів. Про це читайте у блозі InformNapalm на 24 каналі.

Интересно Били батогом до смерті: як російські окупанти дискримінують місцеве населення Донбасу

Цей лист був датований 1 вересня 2020 року і був відправлений з Секретаріату ОДКБ на адресу Секретаря Ради безпеки Республіки Вірменія.

Про що йдеться у листі

В листі зазначалося про план проведення з 15 вересня стратегічного командно-штабного тренування на тему: "Підготовка пропозицій та розробка проєктів рішень органів ОДКБ на формування та розгортання сил і засобів системи колективної безпеки в Кавказькому регіоні".

Фактично йдеться про вироблення плану ОДКБ з надання військової допомоги Вірменії в умовах наростання загрози з боку Туреччини та Азербайджану. Стратегічне тренування мало відбуватися у форматі дистанційних нарад у режимі відеоконференцзв'язку.


Копія мапи вихідної обстановки із документу / Фото InformNapalm

Імовірним приводом для ініціювання його проведення стали турецько-азербайджанські військові навчання, що відбувалися 29 липня – 10 серпня 2020 року в різних регіонах Азербайджану, які в ОДКБ були сприйняті, як загроза для Вірменії.

Цікаво, що стратегічне тренування проводилося за 2 тижні до ескалації бойових дій між Азербайджаном та Вірменією в зоні Нагірного Карабаху.

Про те, що тренування стало реакцією на азербайджано-турецькі навчання, свідчить, зокрема, значна увага в Оперативному завданні до Нахічеванської автономної республіки Азербайджану (за легендою – "Республіки Нойакерт").

Введення турецьких військ до цього ексклавного регіону Азербайджану під час літніх навчань справило чимале враження на експертну спільноту. Впадає у вічі, що оцінка обстановки в кризовому регіоні складена ОДКБ (читай росіянами) досить незграбно. Вона містить низку пропагандистських кліше, які сприяють нагнітанню атмосфери надмірного драматизму ситуації.

К теме Азербайджан захопив військову частину Вірменії: з'явилися відео

Наприклад, зазначається, що нібито сили противника залучають бойовиків терористичних організацій чи найманців, хоча насправді в цьому немає жодної потреби, бо і Туреччина, і Азербайджан спираються виключно на регулярні сили і технічну перевагу.

Тож або Росія цим документом намагається маніпулювати страхом Вірменії, або російська розвідка свідомо підживлює параноїдальні уявлення російських стратегів – задовольняє їх очікування.

Що робить Росія

Зараз Росія зайняла позицію очікування, не бажаючи або не маючи змоги дієво підтримати свого союзника по ОДКБ. Якими б не були результати стратегічного тренування, за нервовою реакцією вірменського керівництва помітно: щось пішло не за планом.

Обратите внимание Війна в Карабасі: армія Азербайджану взяла під свій контроль ще низку населених пунктів

Схоже, що розмови у режимі відеоконференцзв'язку були досить формальним актом для заспокоєння Вірменії, запевнення її у союзницькій підтримці.

Можливо, наші глядачі, серед яких є офіцери Збройних сил та військові аналітики, зможуть глибше вивчити цей документ і зробити власні висновки. Сам документ оприлюднено на сайті волонтерської спільноти InformNapalm.