Розмова відбулася за ініціативи української сторони. Деталі не повідомляються. Спікери обидвох президентів лише зазначили, що йшлося про ситуацію на Донбасі та звільнення полонених українських моряків. Здавалося б, усе логічно – під час передвиборчої кампанії та вже після її закінчення Зеленський неодноразово говорив про необхідність прямого контакту з ВВП. Але! В Офісі президента нам розповіли, що зателефонувати Путіну саме "тут і зараз" чинний господар Банкової вирішив не просто так.

Цікаво: Очищення чи піархід: кого виключили зі списку партії Зеленського і що це означає

Річ у тім, що в російській пресі з'явилася інформація про те, що начебто Путін має намір "помилувати" наших моряків. І так "випадково" сталося, що саме цими днями в Росію прибув Медведчук, Бойко та компанія. За лічені дні, які залишилися до парламентських виборів вони вирішили на повну розіграти "російську карту" з метою мобілізувати виборців Півдня та Сходу країни, де у "Слуги народу" доволі високий рівень підтримки. Які ж кроки незадовго до виборчого часу "Х" здійснив Медведчук?

Не секрет, що в українському суспільстві є великий запит на мир на Донбасі. Президент за час своєї роботи все менше цим очікуванням відповідав (до вчорашнього дзвінка Путіну) – навпаки Зеленський нарощував антипутінську риторику і фактично закривав можливості, для прямого діалогу з Кремлем.

А ось лідери "Опозиційної платформи – За життя!" вже втретє за останній час побували в Росії і вдруге зустрілися віч-на-віч з прем'єром Дмитром Медведєвим. Більш того, Медведчук, Бойко і Рабинович поїхали в Москву в розпал атаки на близький до їх партії канал NewsOne. Журналістів цього медіа жорстко розкритикували за ідею телемосту між Росією і Україною – і навіть завели справу про держзраду.

Медведчук і Бойко знову поїхали на поклін до Москви
Медведчук, Бойко і Рабинович знову поїхали на поклін до Москви

У цьому сенсі поїздка в РФ виглядає своєрідною відповіддю на цю кампанію. До речі, на переговорах вперше був присутній і офіційний власник телеканалу Тарас Козак, який невпинно закликав Зеленського припинити тиск на телеканал.

Загалом, нинішня поїздка медведчуківського "десанту" в Росію дещо відрізнялася від двох попередніх. Перший раз це сталося напередодні президентських виборів. Тоді Медведчук і Бойко зустрілися з Медведєвим.

 Медведчук і Бойко зустрілися з Медведєвим
"Зліва-направо: голова "Газпрому"Олексій Міллер, прем'єр Росії Дмитро Медведєв, лідери партії "Опозиційна платформа – За життя" Юрій Бойко та Віктор Медведчук, Москва, Росія, 22 березня 2019 року

Другий раз лідери ОПЗЖ зустрічалися з главою "Газпрому" Олексієм Міллером. Це було вже в Петербурзі на старті дострокових парламентських виборів. Обидві зустрічі стосувалися насамперед газової теми. Контракт України з Росією про постачання і транзит газу закінчується 1 січня 2020 року. І як ми далі будемо купувати газ і чи збережеться транзит – наразі невідомо.

При цьому, якщо Росія не встигне запустити до цього часу "Північний потік-2" і "Турецький потік", то при припиненні транзиту газу через Україну в Європі виникне його дефіцит, і ми не зможемо його купувати за колишньою схемою, коли оформляли російський газ як куплений у словаків чи угорців. Їм самим газу вистачати не буде. А тому або вони взагалі його продавати нам перестануть, або будуть віддавати за непомірними цінами. Тому в усій цій грі негласним учасником є й Європа...

В ході нинішньої поїздки Медведчука "и сотоварищи" в Білокам'яну, росіяни підтвердили готовність дати 25% знижку на блакитне паливо при прямому контракті. А Юрій Бойко назвав навіть терміни укладення можливого контракту. За його словами, це можна буде зробити вже в серпні – акурат після парламентських виборів в Україні.

Хто давав представникам ОПЗЖ повноваження вести перемовини про нові газові контракти з керівництвом країни-агресора? Відповідь проста: ніхто. Точніше, ні, "повноваження" дали їх величність парламентські вибори і цинічне бажання "медведчуків" на фінішній виборчій прямій наростити якомога більше рейтингових м'язів для своєї політсили.

Разом з тим, варто звернути увагу на вельми цікавий нюанс. Сам по собі формат переговорів: прем'єр Медвєдєв і, наразі, поки що маргінальна "Платформа" яскраво демонструє, що питання і з ціною на газ, і з транзитом блакитного палива, можуть бути вирішені, тільки якщо представники ОПЗЖ увійдуть після виборів в уряд. Інакше кажучи, в Кремлі відверто підштовхують "Слугу народу" до коаліції з партзбірною Медведчука.

Ще однією важливою особливістю третьої поїздки в Росію "платформівців" стало те, що ОПЗЖ офіційно увійшла в діалог з "Єдиною Росією" – російською партією влади. Сторони домовилися про підписання після парламентських виборів в Україні міжпартійного меморандуму.

Тут сам собою напрошується надважливий висновок: раніше жодна українська партія так відкрито не афішувала своїх тісних зв'язків з Росією. Зараз же, через п'ять років після Революції гідності склалася парадоксальна ситуація: фактично "з нуля" з'явилася політична сила, яка набирає електоральні бали переважно на закликах до тісного діалогу з Росією. Що маємо в знаменнику? Лише за минулий місяць і початок липня партія кума Путіна – Медведчука у шкалі електоральної підтримки піднялася з 9 до 14%. Здобули?

До теми: У Німеччині відреагували на телефонну розмову Зеленського з Путіним