Важливими є два моменти – правова позиція і моральність вчинків.

Читайте також: Не лише Саакашвілі: 5 подій, якими живе Україна сьогодні

Моральність вчинків

Почну з морального. З того, що є в людей і за що їм болить – совість.

Міхеїл Саакашвалі після втечі з Грузії отримав громадянство України. Це факт. І при цьому за декілька років він не просто заявляє про політичні амбіції, він не лише вибудовує образ "месії", який прийде і порядок наведе. Він йде на змову з фактичними представниками колишнього режиму, розуміючи, що де-факто – це співпраця з Росією. З країною, яка здійснила напад на Грузію і порушила її територіальну цілісність. Міжнародні суди у цій справі тривають досі.

На Саакашвілі в Грузії відкриті кримінальні провадження. І тепер він причетний до повалення конституційного ладу України.

Правова позиція

Правову лінію має вибудувати прокуратура. З того, що вже зрозуміло, я бачу ознаки статті 109, якщо вірити тим аудіо записам, це спроба повалення конституційного ладу в незаконний спосіб. Якщо ми говоримо про це, то ця стаття дозволяє Службам безпеки України заходити в будь-яке приміщення посеред ночі і не чекати 7 ранку для того, щоб зібралося "шоу імені Михеїла Саакашвілі". Отже, це або театр, або безхребетність.

Якщо генпрокурор України Юрій Луценко у парламенті на всю країну розкрив джерела фінансування політичних проектів та акцій протесту, що очолювались екс-президентом Грузії Міхеїлом Саакашвілі і серед спонсорів Саакашвілі виявилися люди з оточення Віктора Януковича та люди, які працювали з ФСБ Росії, думаю, правова позиція обвинувачення достатня для того, щоб громадянин України Саакашвілі поніс покарання за спробу повалення конституційного ладу України. Якщо він себе ставить понад законом, то юридично знищує себе сам. Бо принцип верховенства права незамінний.

Зверну увагу на ще один момент. Якщо Саакашвілі громадянин України, то підпадає навіть не під 109 статтю Кримінального кодексу (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), а під 110 статтю – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

Невелика ремарка щодо того, як суспільство має сприймати таке "шоу".

Люди повірили в месію, в спасителя, тому це чергове постмайданівське розчарування. Якщо підтвердяться плівки прокуратури – це буде удар по демократичним силам і по довірі людей до мирного протесту. Тому пояснень від Саакашвілі будуть вимагати не лише правоохоронні органи, а все українське суспільство. Особливо ті, хто за ідейними переконаннями повірили. Останніх мені дуже шкода!

Читайте також: Порошенко повинен звільнити Луценка з посади генпрокурора: Сироїд пояснила, чому