Як захиститися від атак вільних радикалів?

Разом з тим, якщо таких захисних реакцій забагато, а імунна система працює в посиленому режимі, то кількість вільних радикалів (активних форм кисню та азоту) зростає, резерви антиоксидантної системи захисту – виснажуються, і в організмі накопичуються активні кисневі метаболіти.

Читайте також: Залізо в організмі людини: в яких продуктах міститься та яка добова норма?

Все б нічого, якби це проходило безслідно. Але так не буває. Наслідок – розвиток оксидативного стресу – стану, який спричиняє такі захворювання, як цукровий діабет, ішемічна хвороба серця, атеросклероз, хвороба Альцгеймера і синдром хронічної втоми. Кожну хвилину 300 мільйонів клітин в організмі руйнуються під дією окисного стресу.

Вільні радикали мають здатність окислювати ліпіди і порушувати цілісність клітинних мембран. Це призводить до пошкодження структури ДНК, руйнування білкових молекул, переродження клітин у злоякісні та передчасного старіння організму. Для прикладу: якщо більше 30% сперматозоїдів мають пошкодження ДНК, чоловік не зможе стати батьком.

Як уникнути розвитку станів, пов'язаних з оксидативним стресом?

  1. Вживати продукти з антиоксидантами.
  2. Вживати біологічно активні добавки, компоненти яких виявляют антиоксидантну активність.
  3. Зменшити вживання перероблених продуктів харчування ("fast-food", готові закуски, солодощі, продукти, приготовлені у фритюрі, газовані напої, соки в пачках).
  4. Підтримувати регулярну фізичну активність.
  5. Уникати надмірного УФ-випромінювання.
  6. Більше часу проводити на свіжому повітрі та в незабрудненому середовищі.
  7. Підтримувати здорову вагу.