Затримання Міхеїла Саакашвілі

Зрозуміло, що найголовнішою темою тижня буде ситуація навколо Міхеїла Саакашвілі. Це і спроба його затримання, і вторгнення в його будинок, і його звільнення, і плівки, які фіксував Луценко. Це все можна назвати таким собі "кейсом Саакашвілі", за яким яким стежитиме Україна практично до Нового Року.

Читайте також: ГПУ надіслала Саакашвілі повідомлення про підозру у злочині

Тобто тема виявилась дуже масштабною. Більше того, стало зрозумілим, що влада до кінця не розуміє, що їй робити в даній ситуації: чи тягнути Саакашвілі в суд, чи саджати під домашній арешт і затягувати час, чи, наприклад, відправляти його назад у Грузію.

Хоча й грузини заявили, що вони його там не чекають, а саму ситуацію розглядають виключно як українську внутрішньополітичну.

Варто також зазначити, що останні події матимуть своє продовження в силу того, що Саакашвілі захоче відповісти і це будуть або вуличні протести, акції, марші та нагнітання теми імпічменту, або шалена міжнародна підтримка коаліції, яку він намагатиметься зібрати навколо себе з депутатів Європарламенту, або з представників національних парламентів інших країн.

В свою чергу, докази, оприлюднені Луценко, повинні бути верифіковані в суді. Адже в частини суспільства вже сьогодні виникає питання щодо їхньої правдивості. В залежності від результатів судової експертизи буде та, чи інша суспільна реакція.

Бюджет країни

Ще одна важлива тема на цьому тижні – зрозуміло – головний кошторис країни. Бюджет може бути прийнятий вже 7 грудня.

Кабмін підготував і подав його до Парламенту, тому зараз м’яч, по суті, на полі депутатів. Отже, головний кошторис країни очікує доопрацювання, яке, на превеликий жаль, буде багато в чому пов’язане з лобізмом і корупційними інтересами окремих політиків.

Саме через це сьогодні за руками депутатів треба пильнувати. Адже даний Закон, по якому буде жити вся країна, має бути прийнятим у цивілізований, європейський спосіб, а не за допомогою того шулерства, яке ми бачимо останні роки. Значна увага суспільства повинна бути прикута до Парламенту, а якщо бути точнішим, то до розгляду бюджету України.

Заява Гройсмана щодо середної зарплати

Гройсман заявив, що у 2018-му середня зарплата складе 10 тисяч гривень на місяць. Прем’єр-міністр обіцяє, що на це є не тільки економічна змога уряду, але й потрібний рівень інвестицій, які заходять в країну, що в комплексі дозволить суттєво підвищити статки українців.

По суті, це та зарплата, яку українці отримували до Майдану. Ба більше, вона може бути дещо вигіднішою для населення, тому що ціни в Україні і співвідношення зарплати до долара дещо інші.

Але водночас виникає і дуже багато спекуляцій. Наприклад, те, як президент хоче підняти мінімалку. Виключно політичним рішенням, не дочекавшись розрахунків уряду, чи відповідних органів. Тому до цих речей потрібно ставитись обережно, хоча загалом підняття зарплати – гарний сигнал.

Дешева робоча сила в Україні?

Ситуація, яка склалася в багатьох українських регіонах, коли робоча сила в рази дешевша, ніж найбюджетніша китайська, – це не нормально і на це треба звертати увагу.

Адже перетворитися на бідну приєвропейську фабрику по збиранню найдешевших найпростіших товарів надзвичайно легко. Потім буде важко позбавитись цього іміджу і здобути більш кваліфіковані замовлення, проекти та розумні інвестиції. Тому на це потрібно звертати увагу вже сьогодні.

Конфлікт ГПУ і НАБУ

Не менш важливою темою тижня є конфлікт антикорупційних органів. Протистояння ГПУ проти НАБУ дійшло до свого апогею і його не змогли вирішити навіть на майданчику у Сполучених Штатах.

Кожен з цих органів грає у свою гру, забуваючи про те, що критерії оцінки населенням – це не закиди один одному. А повага українців прямопропорційно залежить від їхньої ефективності, кількості посаджених корупціонерів, великих і відомих казнокрадів, яких антикорупціонери змогли запроторити до в’язниці.

Деякі з учасників конфлікту забули про те, на стороні кого вони служать, і яке їх головне завдання. Тому весь процес вже перетворився у певну міжусобицю, хто крутіший, хто гарніший, хто більш ефективний у піарі.

Все ж таки, їм потрібно звернути увагу на найголовніше – результати їхньої роботи й оцінка населення будуть базуватись на тому, хто зміг принести користь країні. Сьогоднішній запит на посадку корупціонерів зростає шаленими темпами.

Отже все ж таки треба продовжити політичний і суспільний тиск на владу для того, щоб реформувати суди, а антикорупційні органи направити в правильне русло в боротьбі проти найбільших корупціонерів, замість натравлювання один на одного.

Допоки антикорупційні органи борються один з одним, казнокради старих режимів купують собі нерухомість за кордоном, наприклад, в Лос-Анджелесі на днях було куплено будинок у Кім Кардашьян за 17,8 мільйона доларів одним із заступників екс-генпрокурора України. Доки йде колотнеча і хаос в Україні, старі хабарники дозволяють собі вільно відпочивати, подорожувати світом та скуповувати лакшері-нерухомість за кошти українських платників податків.

Читайте також: В ЄС дали словесної прочуханки Генпрокуратурі щодо НАБУ