Сьогодні ми згадаємо події, які відбувались в ці дні рівно ти роки тому. Прем’єр-міністр підпише закон про заборону пропаганди комуністичного та нацистського режимів. Донецькі терористи відкрито почнуть згортати економіку окупованого регіону і озвучать свої плани щодо консервації 20-ти шахт.

Читайте также: Що спільного у ватажка терористів і Петросяна

Степан Полторак в чергове говоритиме про необхідність прискорення переходу добровольчих батальйонів до складу Збройних сил. В Широкіно та на інших ділянка лінії зіткнення продовжуватимуться бої. А російська репресивна машина продовжуватиме роботу і в цей час завершиться слідство по справі українського режисера Олега Сенцова.

Олег Сенцов
Олег Сенцов

Вже невдовзі розпочнуться судові процеси, а в серпні 2015 суд винесе вирок. 20 років суворого режиму Олегу Сенцову та 10 років Олександру Кольченку. Їх звинуватять у створенні осередку "Правого сектору" у Криму, скоєнні двох та плануванні подальших терактів, кінцевою метою яких буде повернення Криму до складу України.

За час процесу увага до нього наростатиме і до в’язниці маловідомий до цього Олег Сенцов відправиться по суті національним героєм. Чому я називаю його маловідомим? Тому що навряд чи хто з вас зможе назвати мені хоч одну з робіт Олега. Про те що він режисер ми дізнаємося під час судового процесу.

Олег народився у 1976 році в Сімферополі. Закінчив Київський економічний. Став власником одного з комп’ютерних клубів у Криму, але з часом зрозумів, що хоче пов’язати своє життя з мистецтвом. Після кількох короткометражних робіт Олег зняв свій перший повнометражний фільм, присвячений знайомій йому темі комп’ютерних ігор та кіберспорту, для того щоб зняти фільм Олег продав свій бізнес і машину.

Читайте также: Чому заборона російських сервісів – важливий сигнал до людей в оточенні Президента

Бюджет картини складав смішні 20 тисяч доларів, але подарував Сенцову шанс. Фільм "Гамер" помітили в Україні уже після того як він почав збирати нагороди міжнародних кінофестивалів. І завдяки цьому Олег зміг знайти фінансування у розмірі мільйону доларів для зйомок свого другого фільму. Частину цих коштів він знайшов за кордоном, частину дало Держкіно у рамках програми про співфінансування українських картин.

Але бути знятим фільму з робочою назвою "Носоріг" не судилося. Олег став активним учасником Євро та автомайдану. І за пару місяців після анексії Криму його було заарештовано за фейковими звинуваченнями у тероризмі.

Абсурдність цього процесу гарно розкривають наступні факти:

По перше. Сенцова судитимуть як громадянина Росії, хоча він не набував громадянства. У грудні 2014 року в Генпрокуратурі Росії заявили, що Сенцов і Кольченко є громадянами РФ, оскільки після анексії півострова вони набули російського громадянства автоматично. Ну це таке відлуння кріпосного права, коли земля разом з холопами змінює барина. Це доволі характерний для сучасної Росії підхід до власних громадян.

По друге. Обвинувачення ґрунтуватимуться на показах Олексія Чирнія та Генадія Афанасьєва, які були дані під тиском та тортурами. Геннадій Афанасьєв від своїх свідчень відмовиться підчас процесу.

Олег Сенцов та Олександр Кольченко
Ув'язнені Олег Сенцов та Олександр Кольченко

По третє. Цей злочин (навіть якщо припустити що він був в принципі не підпадав під статтю "створення терористичної організації", адже згідно російського ж закону така організація повинна мати стійку ієрархічну структуру і діяти під єдиним керівництвом. Доказів цього у матеріалах обвинувачення нема.

Сенцова звинуватять в тому, що за завданням лідерів "Правого сектору" створив в Криму структурний підрозділ цієї організації, щоб здійснювати диверсії і домагатися від органів влади рішення про повернення Криму Україні. Якщо ви притомна людина із гарною пам’яттю – то вам не складно буде згадати настрої тодішніх кримчан. Та вони тільки чекали міфічних бандерівців, які ніяк не приходили. Будь-які агресивні дії могли зробити їх позицію щодо зміни влади тільки сильнішою.

Читайте также: Фіксувати військові злочини Росії у 2014 було майже нікому: причина

Крім того, на думку слідства, керівництво групою, за версією ФСБ, виражалось в тому, що Сенцов давав різні усні вказівки, а також привіз на машині на конспіративну квартиру тканинні рукавички, маски, каністри з бензином, машинним маслом та кувалди.

За відсутності притомних доказів, звинувачення Сенцова апелюватиме до таких аргументів як: "дав вказівку в особистій бесіді", "висловлював невдоволення поганим результатом підпалу", а також до доказів віднесуть наявності побутових медикаментів будинку у фігурантів справи. Ну тобто, якщо є у вас аспірин – все ви уже терорист.

Одним з інкримінованих терактів стане так званий "підпал" офісу "Партії регіонів", але якимось чином уже під час слідства він став офісом путінської партії "Єдина Росія", яка на той момент не була зареєстрована у Криму і у цьому офісі не розміщувалась.

Підпал приміщення "русской общини" та "Єдиної Росії" мав би розглядатись судом, як акт умисне знищення або пошкодження майна, тобто злочин проти власності за який можна отримати максимум 5 років, хоча зазвичай – це штрафи та примусові роботи, натомість їх назвали терористичними актами.

Читайте также: Історія успіху "Партії регіонів": від заснування партії Порошенком до втечі Януковича

Під час дебатів прокурор заявив, що Сенцова і Кольченко звинувачують не в членстві в "Правом секторі" – забороненої в Росії організації, а в тому, що вони сприйняли ідеологію "Правого сектору" як керівництво до дії.

Дослідження на поліграфі свідка звинувачення Чірнія не зможе підтвердити факту отримання ним вказівок від Сєнцова. Крім того, в більшості матеріалів справи фігуруватимуть одні й ті самі поняті Тохтамиш та Луценко. Формулювання у протоколах допитів свідків будуть майже ідентичними, ніби їх писали під диктовку.

На пістолеті Макарова, який знайдуть в одного з підозрюваних, нібито будуть "біологічні сліди" Сєнцова. Сам Олег пояснить, що підчас тортур пістолет пхатимуть йому до рота. Крім того Олега та інших фігурантів справи буде піддано таким тортурам як: позбавлення сну, удушення пластиковим пакетом, постійні побиття, одягання протигазу після насильного використання рвотних засобів, погрози засунути включений паяльник до анального отвору з детальним описом наслідків, удари електричним струмом по статевим органах.

Але скаргу на побиття та тортури при затриманні Сенцова слідчий комітет не розгляне, оскільки, на їхню думку, він захоплювався садо-мазо й травми йому нанесла статева партнерша.

Один з фігурантів справи Геннадій Афанасьєв говоритиме, що били та мордували його ті самі співробітники, які й затримали. В результаті він не витримає і дасть покази, що ляжуть в основу звинувачень Олега. Але підчас суду, незважаючи на погрози та тиск він відмовиться від власних показів. За його словами, крім погроз фізичної розправи йому погрожуватимуть і тим, що з його мамою може статися щось дуже погане.

Пікет в підтримку бранцям Кремля біля посольства РФ в Києві
Пікет в підтримку бранцям Кремля біля посольства РФ в Києві

Фактично свідків звинувачення можна було б розділити на 3 категорії:

Ті, що уже мали судимість. Ті, що з різних причин вирішили співпрацювати з ФСБ (у більшості своїй це люди, які, м’яко кажучи не дуже підтримували Євромайдан), та штатні співробітники російської спецслужби. Думаю, що незаангажованість їхніх показів викликає питання не лише у мене.

Основними свідками звинувачення було дві людини: 1 з яких була неадекватною, а друга відмовилася від власних свідчень. Грубо кажучи це були слова проти слів. У результаті Олег, не зважаючи на тортури та погрози, не визнає жодних звинувачень та буде засуджений до 20 років позбавлення волі у закладах суворого режиму.

Читайте также: Історія газових війн України: коли все почалося та чим закінчиться

До речі, санкцію на його арешт дасть ну дуже професійний працівник прокуратури – Поклонська. В результаті Олег стане символом українського спротиву, який, на превеликий жаль знецінить розкручена окремими політсилами Надія Савченко. І який, на ще більший жаль, потроху починають забувати.

Ми зібрали усі ці факти для того, щоб ви на прикладі однієї долі змогли побачити як російський режим ламає людей. Адже, як казав обожнюваний росіянами кривавий диктатор: смерть мільйонів людей – це статистика, але смерть однієї – це трагедія. Думаю, що те саме можна сказати і про незаконне позбавлення волі.

На долі однієї людини краще видно проти чого ми воюємо на Донбасі і чому ми не хочемо мати нічого спільного зі своїм північним сусідом. Крім того, Олег не зламався. Навіть під тортурами і тиском він зміг зберегти гідність і не дав брехливих свідчень у обмін на скорочення терміну. Він з самого початку знав що отримає 20 років. Його про це попередили іще в Сімферополі.

Читайте также: Чому Ігор Коломойський більше не олігарх номер один

Зазвичай я закінчую випуски прощанням та закликом допомагати нашій армії, але я хочу щоб цей випуск закінчив сам Олег. Це частина його останнього слова перед російським судом. І я хочу, щоб ви зараз зупинились на секунду і подумали про власні цінності та переконання. І про справжній зміст цих слів.