Ідея систему захисту виникла минулого року, після смерті Катерини Гандзюк. Я познайомився з нею ще до Євромайдану, але більшість людей в Україні дізналися про Катю, коли її облили кислотою.

Читайте также: Як українські активісти самі шукають своїх звірячих нападників

Більшість побиттів чи спроб убити принципових активних людей так і стаються. Зазвичай жертви є невідомими більшості людей. Інформація про них поширюється, коли лихо вже сталося. Ми пропонуємо це виправити.

захисти
Функції колективної безпеки "ЗахисТИ"

Потрібно захищати людей, які відстоюють суспільні інтереси до, а не після нападів. Щоб потенційні нападники знали, що за Дмитром Булахом, який викриває корупцію у Харкові, чи Іваном Русєвим, що бореться за збереження унікального заповідника на Одещині, чи Миколою Маруссиком, що оберігає пам'ятку історії в центрі Києва – є сотні чи навіть тисячі людей. І їх тихо залякати чи вбити не вдасться. Ми всі прийдемо на допомогу.

захисти\
Організатори мережі колективної безпеки "ЗахисТИ"

Усвідомлення, що за людиною стоїть організація, збільшує її безпеку. Ми розповідаємо про таких людей в медіа та у соціальних мережах. Ми відвідуємо й попереджаємо керівників поліції й прокуратури, що бандитам краще не лізти в такі справи. Я пропагую таких людей з парламентської трибуни.

Чим більше людей знатимуть про тих, хто відстоює їхні інтереси, тим у більшій безпеці вони будуть. Ви теж можете знайти інформацію про "ЗахисТИ" у Facebook. А якщо є люди, за яких ви переживаєте, напишіть про це, в Google є спеціальна форма.

Мережу колективної безпеки "ЗахисТИ" ми ініціювали разом з Українською гельсінською спілкою з прав людини, Тернопільською правозахисною групою та адвокатами-волонтерами.

захисти
Спеціальна форма, яку потрібно заповнити активістам

Якщо ми хочемо жити в омріяній Україні треба, щоб якомога більше громадян брали участь в управління державою. Не боялися, проявляли ініціативу, усвідомлювали, що вони і є владою.