Грудневий демарш виходу РФ із СЦКК начебто через перешкоджання їхній діяльності – один з елементів цієї гри. Нагадаю, 19 грудня 2017 року 39 російських представників Спільного центру контролю та координації припинення вогню залишили Україну. При цьому одному з російських офіцерів з СЦКК заборонили в'їзд в Україну терміном на три роки.

Читайте також: Собчак пояснила, коли закінчиться війна на Донбасі

Варто зауважити, що аналітичний відділ ГІ "Права Справа" своєчасно передав інформацію щодо планів російської сторони звинувати українську сторону у перешкоджанні в роботі місії. Але, на жаль, за вже сталою практикою українськими спецслужбами ця інформація була проігнорована.

Після виходу з СЦКК Росія взяла паузу, під час якої наші західні партнери, зокрема, Німеччина висловила стурбованість і закликала – не вимагала, тобто попросила Росію повернутися. За словами міністра закордонних справ ФРН Габріеля, заміна російських офіцерів у СЦКК не принесе якоїсь переваги, тому що його мета полягає у тому, щоби зберігався безпосередній контакт між українськими і російськими представниками, і через те мета Німеччини полягає в тому, щоб повернути російських офіцерів до складу цієї групи.

Подібними заявами Німеччина показує, що повернення Росії в СЦКК – суто її добра воля. Фактично, виходить так, що Росія вийшла не тому, що вона – країна-агресор і окупант, і її діяльність у СЦКК носить відверто провокативний характер. Це подано, як недружній крок з боку України.

Тепер Росія грає на своєму полі, висуваючи умови. Наразі, Росія висунула умови повернення своїх офіцерів до СЦКК – хочуть там бачити бойовиків "ЛДНР".

Ми вважаємо за необхідне, щоб в цьому центрі були представлені Донецьк і Луганськ. Це теж важлива умова, – сказав заступник міністра закордонних справ РФ Григорій Карасін.

На його думку, у мандаті необхідно затвердити процедуру оформлення документів і порядок дій спостерігачів, а також закріпити гарантії перебування російських військовослужбовців на Донбасі. "Ми виступаємо за те, щоб були забезпечені нормальні, гарантовані умови для роботи і перебування наших військових в СЦКК," – додав він.

Подальші кроки прогнозовані – Росія повертається, але разом із "ЛДНР". Україну західні партнери ставлять в незручну позу, пояснюючи присутність бойовиків необхідністю повернення РФ. Так, наприклад, Курт Волкер вже висловив сподівання, що питання повернення представників РФ до СЦКК буде вирішено найлижчим часом.

Щодо негайних питань. Одне з них є відновлення присутності російських офіцерів у СЦКК, що допомагає комунікації між росіянами та українцями у питанні дотримання режиму припинення вогню та урегулюванні інших інцидентів, – заявив він.

На думку представника Держдепу США, присутність росіян у СЦКК є дуже важливим чинником задля гарантування безпеки людей на Донбасі.

Щодо позиції Росії у цьому питанні, то вона цілком зрозуміла. Для Кремля присутність бойовиків у СЦКК свідчитиме про те, що це суто внутрішній конфлікт.

На моє переконання, після того, як у СЦКК введуть бойовиків, РФ, вочевидь, вийде або візьме на себе функції так званого арбітра, яка зі сторони спостерігає за внутрішнім протистоянням. Тобто вимагатиме, щоб Україна домовлялася про припинення вогню не з РФ, а з бойовиками.

Водночас, хотів би сподіватися, що в України вистачить волі не погоджуватися на це. Тому що зараз часто лунають заяви, що треба шукати компроміси з Росією, а не ворогувати.

Читайте також: Але оскільки ми там беремо участь, – кандидат в президенти Росії обмовився з війною на Донбасі