Чому проводять обшуки у сина Авакова?

Тому що детективи НАБУ проводять слідчі дії в рамках розслідування кримінального провадження за фактом можливої розтрати державних коштів при закупівлі рюкзаків Міністерством внутрішніх справ України. Обшуки проходили у квартирах фігурантів.

Читайте також: Сина Авакова привезли до НАБУ: з’явилися фото та відео

Про які рюкзаки ідеться?

Про тактичні. Рюкзаків МВС закупило в кінці 2014 – на початку 2015 для Нацгвардії на 16,5 млн гривень. При цьому одна з фірм-переможців тендеру, дніпропетровська "Дніпровенд", взяла зобов'язання на поставку партії з п'яти тисяч рюкзаків. Фірма виявилась ліквідованою і причетною до одного із друзів сина Авакова. На той момент, коли фірма брала участь в тендері, правоохоронці вже майже рік розслідували її діяльність як можливого конвертаційного центру. Що не завадило МВС перевести на її рахунки 14,5 млн грн за рюкзаки.

Затримали сина Авакова: у чому його звинувачують
Схема розтрати 14 млн грн в МВС

До чого тут Аваков і МВС?

Окрім того, що МВС сильно переплатило за рюкзаки і передало гроші фірмі, причетній до сина очільника МВС – практично до всього. Вибір переможців тендеру (в тому числі – ту саму фірму приятеля Авакова-молодшого) відбувся за особистого втручання колишнього заступника Міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря, при чому товар (за який переплатили) так і не був поставлений у повному обсязі, а той, що був поставлений, не відповідав вимогам, встановленим МВС, в результаті чого державі було завдано збитків у розмірі понад 14 млн грн.

У лютому цього року з’явилося відео з прихованої камери, на якому син міністра внутрішніх справ, імовірно, домовлявся з екс-заступником голови МВС Сергієм Чеботарем про поставку рюкзаків для підрозділів міністерства.

Чеботар та Аваков-молодший домовляються про поставки рюкзаків: дивіться відео

Що кажуть у МВС?

Що все це – неправда, провокації і політичні ігри. "Приводом для нової хвилі інформаційної кампанії щодо начебто зловживань, допущених під час процедури закупівлі тактичних рюкзаків для потреб АТО в 2015 році, стало проведення слідчих дій у помешканнях колишнього заступника міністра внутрішніх справ Сергія Чеботаря та сина голови відомства", – переконують у міністрестві.

І наголошують, що за такими діями НАБУ "стоять певні зовнішні і внутрішні сили, наміром яких є реставрація старої корумпованої системи "кришування" та "договорняків". І наполягають на визнанні Авакова-молодшого потерпілим.

Сам міністр тим часом запевняє, що тиснути на нього через сина - не вийде.

Чим може закінчитись справа?

Після обшуків Аваков-молодший і Чеботар були затримані.

Відео затримання сина Авакова

Наразі затриманим готують повідомлення про підозру. Міру запобіжного заходу обом затриманим обиратимуть сьогодні ж, 31 жовтня, у Солом'янському суді. Якщо, звісно, їх обох не підведе здоров'я і вони не захворіють через пережитий стрес.

Тим часом ЗМІ повідомляють, що до будівлі НАБУ стягують Нацгвардію – уже стоїть два мікроавтобуси, люди в яких нічого не пояснюють. А у приміщенні суду з’явились молодики у військовій формі без розпізнавальних знаків. Чи дойде справа до судового вироку – дізнаємось із часом. За умови, знову ж таки, що здоров'я фігурнатів не підкачає.

Читайте також: Аваков мобілізував усе міністерство для порятунку сина, – Каленюк