26 липня Петро Порошенко підписав указ про втрату громадянства України Міхеїлом Саакашвілі. На цей час політик перебував у США. Екс-губернатор Одещини вважає, що його хочуть змусити отримати статус біженця та обіцяє повернутися в Україну.

У Києві на Майдані Незалежності політична сила Міхеїла Саакашвілі "Рух нових сил" провела віче 27 липня. Політик дав ексклюзивне інтерв'ю 24 Каналу.

Чи вважаєте Ви, що це рішення особисто Петра Порошенка? І що Ви тепер думаєте про президента?

– Головнокомандуючий у цей важкий для України час – просто банальний боягуз. Такі його дії – це прояв боягузтва. Він дочекався поки я поїду з країни, не проводячи жодних слухань, жодних процедур – цілком таємно вкрав у мене громадянство. Це називається не забрати, а саме вкрасти. Коли громадянство забирають, це відбувається чисто і прозоро, з дотриманням усіх процедур.

Читайте також: Для Порошенка ми – найменш достойні громадяни, – Давід Саквалерідзе

– Є банда злодіїв і крадіїв, яка засіла у владі і просто бере все, що погано лежить – виїхав із країни, забрали громадянство, не прийшов на ферму, твій урожай забрав хтось інший і тобі кажуть, що це вже не твій урожай. Я сказав, що вважаю себе звичайним українцем, бо я така ж жертва свавілля, як і інші українці. Тому, вважаю, що я повинен продовжувати цю боротьбу. Ми анонсували мобілізацію штабу спільних дій. Ми працюватимемо з громадянським сектором. Зокрема, я дуже вдячним громадянським активістам за те, що вони роблять.

Як ви вважаєте, чим спровокована така реакція Банкової? Чому саме зараз Вас вирішили позбавити громадянства?

– Позбавити мене громадянства – це колективне рішення: Порошенка, Ахметова, Авакова, Пашинського, Турчинова та інших з українського олігархату. Цей олігархат захищає своє право грабувати Україну.

– Але насправді це все настільки старі методи – в СРСР викидали опозиціонерів, їх вивозили в Ефіопію, викидали в аеропорту і вручали повідомлення про позбавлення громадянства. Мені ж навіть повідомлення ніхто не вручив.

Читайте також: Політолог вказав на цікавий момент у позбавленні Саакашвілі громадянства

Багато ваших соратників вважають, що ви незабаром повернетеся до України, навіть не маючи українського громадянства. То чи правда, що ви хочете повернутися до України і коли? Яким чином плануєте це робити?

– Для початку я хотів би побачити підписаний указ Порошенка. Сьогодні наші представники депутати були в Міграційній службі. У Міграційній службі всіх керівників викликали начебто терміново до Авакова. Всі документи були закриті впродовж чотирьох годин. Керівник не зміг утекти, тому закрився у себе в кабінеті і сидів там чотири години. Вони не дають ніяких документів.

Адвокати Саакашвілі навідалися до голови міграційної служби України: дивіться відео

– Потім ми подамо апеляцію до адміністративного суду. Звісно, він під наглядом «рішали» Грановського і Кононенка. Тому, очікувано, що в суді винесуть рішення, потрібне їм. Юридична сторона справи також порушена – порушена Конституція, яка повністю забороняє скасування громадянства. Також міжнародна конвенція, яка забороняє залишати людину без громадянства. Доказів у нас є більше, ніж достатньо.

– Я не визнаю цих указів Порошенка, вони протирічать Конституції. А Конституція стоїть вище, ніж президент. З таких дій зрозуміло, що Порошенкові захотілось позбавитись від одного із головних політичних опонентів