Наразі Україна бачить підтримку щодо створення Кримської платформи і готовність брати в ній участь з боку міжнародних партнерів. Про це Дмитро Кулеба розповів під час брифінгу, передає 24 канал.

Раніше Україна запросила Францію до платформи з деокупації Криму: відповідь Парижа

Ця робота не буде зупинитися ні на день і увінчається самітом, який пройде в Києві. Я можу повідомити, що цей саміт відбудеться в травні 2021 року. Дуже сильно сподіваємося, що ситуація з пандемією стабілізується,
– наголосив міністр.

Зокрема, він нагадав, що на окупованому Росією півострові тривають репресії проти кримських татар.

Так, кілька днів тому Військовий суд в Ростові засудив 3 кримських татар за сфабрикованими звинуваченнями. Окрім того, були затримані троє кореспондентів "Кримської солідарності".

"Ми бачимо, що це системні репресії проти кримських татар, і ми будемо продовжувати свою роботу, щоб зупинити ці репресії. І щоб всі, хто утримуються, – були звільнені", – додав Кулеба.

Що відомо про платформу з деокупації Криму: коротко

  • Президент України Володимир Зеленський під час виступу на загальних дебатах 75-ї сесії Генасамблеї ООН закликав до участі в створенні міжнародної платформи з деокупації Криму. Тоді ж він попросив у міжнародної спільноти підтримки оновленої резолюції щодо ситуації з правами людини на анексованому півострові.
  • Раніше питання створення платформи з деокупації Криму Зеленський обговорював з главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем. Той у відповідь наголосив, що Європейський Союз ніколи не визнає окупації Криму та не відступить з цієї позиції.
  • Завдання платформи з деокупації Криму – це винесення теми окупованого півострова на найвищий міжнародний рівень.
  • Платформа охоплюватиме кілька рівнів. Найвищий – лідери держав, далі – міністри закордонних справ та міністри оборони. Україна також планує запросити до платформи Росію.