Раніше 24 канал повідомляв, що на Священному синоді, який відбувся у білоруському Мінську, Російська православна церква ухвалила рішення про повне припинення євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом.

Читайте також: РПЦ розірвала відносини з Константинополем: що це означає для вірян

Як наголосили священнослужителі у офіційній заяві, такий крок є пов’язаним "з посяганням Константинопольського Патріархату на канонічну територію Російської Православної Церкви".

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря, зі свого боку, зауважив, що таким чином РПЦ повторює політику Кремля.

"Самоізоляція у відповідь на законні рішення міжнародної спільноти", – наголосив він.

За словами речника УПЦ КП, предстоятель російської церкви патріарх Кирил з 1991 року особисто є архітектором розділення Української церкви.

"Тому йому важко визнати провину за 27 років хибної діяльності, яка затягла всю повноту православ‘я у конфлікт. Але після нього ситуацію рано чи пізно буде вилікувано, і РПЦ повернеться у спілкування", – зауважив Євстратій Зоря.

Нагадаємо, що у Синоді Російської православної церкви брали участь і глава УПЦ МП митрополит Онуфрій, а також митрополит Запорізький і Мелітопольский Лука.

Як розгортаються взаємини між РПЦ і Константинополем через надання Томосу Україні? 7 вересня стало відомо про те, що Вселенський патріархат у межах підготовки до надання автокефалії Православній церкві в Україні призначив своїх екзархів (повірених) у Києві. Цю подію панічно розкритикували в РПЦ, назвавши відповідний крок "вторгненням на канонічну територію Московського патріархату". Крім того, 14 вересня з цієї ж причини синод РПЦ вирішив припинити участь у роботі структур під головуванням Константинопольського патріархату.

11 жовтня синод Вселенського патріархату у Стамбулі ухвалив рішення щодо надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві. У РПЦ досить очікувано на це відреагували. За словами представників російської церкви, це є "легалізацією розколу" та матиме "сумні наслідки".

Також представники Російської православної церкви неодноразово лякали, що надання Томосу Україні супроводжуватиметься кровопролиттям і насильницьким відбиранням їхніх храмів, а в Кремлі пообіцяли "захистити інтереси православних".

За словами очільника УПЦ КП Філарета, Єдину помісну церкву в Україні буде створено до кінця 2018 року, а ті церкви, які не долучаться до неї, повинні будуть називатися "Російська православна церква в Україні".

Україна стала на крок ближчою до отримання Томосу: дивіться відео