Естонія

Зовнішньополітичне відомство Естонії опублікувало додатковий список з 98 білоруських посадовців. Їм усім буде заборонений в'їзд в країну. Про це МЗС повідомило на своїй сторінці у соціальній мережі Twitter.

Цікаво Законодавці США та Європи звернулися до Лукашенка: що вимагають

Усе через те, що ці посадовці відіграли ключову роль у фальсифікації виборів. А також в застосуванні насильства до протестувальників.

"Ми висловлюємо своє ставлення до подій в Білорусі через санкції. Ми закликаємо білоруську владу негайно покласти край насильству щодо білоруського народу і вимагаємо звільнення всіх затриманих, в тому числі політичних в'язнів", – зазначив Урмас Рейнсалу.

Латвія

МЗС розширило санкційний список білоруських чиновників до 101. Список розмістили на офіційному сайті відомства.

"Білоруська влада не змінила свого ставлення до мирних акцій протесту. Демонстрації продовжують дискредитувати, застосовується насильство, посилюється тиск на незалежні ЗМІ та продовжуються кримінальні переслідування", – повідомили в латвійському відомстві.

Також міністр закордонних справ Едгар Рінкевичс у своєму Twitter додав, що Латвія в координації з Естонією та Литвою розширила заборону на поїздки для громадян Білорусі, які відповідальні за репресії та насильство проти мирних демонстрантів.

Литва

Про розширення санкцій проти білоруських посадовців оголосив і міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс. Однак міністр не уточнив, скільки саме білоруських чиновників потрапило до списку.

Читайте також Кремль відреагував на невизнання легітимності Лукашенка з боку ЄС

"Сьогодні, у координації з Латвією та Естонією, Литва суттєво збільшує кількість тих, хто потрапив під санкції за безперервні репресії проти народу Білорус" – написав він у Twitter.

Протести в Білорусі: що відомо

  • 9 серпня у Білорусі відбулись президентські вибори, де перемогу нібито отримав Олександр Лукашенко.
  • Однак білоруси переконані, що вибори – сфальсифіковані. Через це в країні спалахнули протести.
  • Під час мітингів силовики влаштували жорстокі розгони людей. ОМОНівці застосовували проти них зброю, били та затримували. Від початку протестів 5 людей загинули, сотні були поранені.
  • З 11 серпня у країні розпочався всенародний страйк. Працівники підприємств влаштували саботаж роботи, вимагаючи чесних виборів.