Штанька затримали при отриманні 100 тисяч доларів хабаря, повідомляє пресслужба СБУ. Він нібито входив до організованої злочинної групи.

Читайте також Кримінальна відповідальність за публікацію розмов чиновників: що приховує ОП

Що відомо про затримання

Автор "гучних плівок", як зазначили в СБУ, отримав винагороду за "вирішення" питання про повернення вилученого правоохоронцями майна. За словами джерела, його затримали за підозрою в шахрайстві.

Сьогоднішнє затримання свідчить про те, що викривачі "гучних плівок" насправді виявились звичайними шахраями,
– заявили в СБУ.

Дивіться оперативне відео про затримання від СБУ

В Офісі генпрокурора опублікували фото з місця затримання в одній зі столичних кав’ярень. Там розповіли: окрім Штанька гроші брав ще один киянин. Вони підбурювали представника іноземної компанії до хабаря керівництву Державної фіскальної служби та Державної прикордонної служби, а також судді.

Штанько СБУ
Долари у фігуранта знайшли при зустрічі

СБУ почало два провадження:

  • за частиною 4 статті 190 – Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою
  • частиною 4. статті 369 – Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі, якщо вона надавалася службовій особі, яка займає особливо відповідальне становище, або вчинені організованою групою осіб чи її учасником.

У відомстві не називають імені затриманого, однак про те, що це Дмитро Штанько, пише "РБК-Україна" і "Ліга.нет", посилаючись на власні джерела.

Дізнайтеся більше Фігуранти "плівок Єрмака" розповіли про себе і про знайомство з братами

Хто такий Дмитро Штанько

Засвітив свою особу і розповів про причетність до плівок Дмитро Штанько журналістам Bihus.info. Він зазначив: 16 років пропрацював в органах внутрішніх справ, пішов звідти за власним бажанням. Наразі мав приватну юридичну практику, оскільки є кандидатом юридичних наук.

Штанько заявив, що з головою Офісу Президента Андрієм Єрмаком не знайомий, знає лише його брата – Дениса. На прохання останнього Штанько нібито шукав кандидатів на різні державні посади.

Дивіться інтерв'ю з фігурантами "плівок Єрмака":

Що відомо про "плівки Єрмака"

  • 29 березня 2020 року нардеп Гео Лерос опублікував серію відео, на яких брат глави Офісу Президента начебто обговорює кадрові призначення за гроші.
  • Наступного дня САП відкрила кримінальну справу щодо "плівок Єрмака" за статтею про зловживання впливом.
  • 1 квітня Денис Єрмак назвав опубліковані відео "нарізкою з вирваним контекстом".
  • Через день у Зеленського повідомили, що СБУ перевіряє "обидві сторони", що залучені у конфлікт.
  • 8 квітня фігуранти "плівок Єрмака" Дмитро Штанько і Сергій Шумський розповіли в інтерв'ю про схемах брата Андрія Єрмака і зв'язках з СБУ .
  • 23 квітня справу про "плівки Єрмака" було передано з НАБУ в Нацполіцію. Кваліфікація в справі була змінена з зловживання впливом на шахрайство.