Справу розглядали за клопотанням одного з українських нардепів, ім'я якого не розголошують, написано в рішенні.

До теми: СБУ затримала проросійську пропагандистку за втручання у вибори

Згідно з текстом звернення, український ринок кінопрокату поділений між компаніями В&Н Film Distribution Company, Ukrainian Film Distribution, Kinomania, Volga Ukraine і Multi Media Distribution, які щороку отримують близько 100 мільйонів доларів касових зборів в Україні.

У позові йдеться, що ці компанії є дочірніми підприємствами Росії. Вони мають тісні зв'язки з російськими структурами, а їхнім кінцевим власником є народ Російської Федерації. Крім цього, Служба безпеки встановила, що компанії перераховували гроші до РФ за прокатні права, а також проводили транзакції з підставними фірмами.

Протиправні перерахування не залишилися без уваги спецслужб РФ, які протягом 2014—2016 років фактично змусили власників компаній спрямовувати частину своїх доходів для фінансування дій невстановлених осіб з метою дестабілізації політичної та економічної ситуації на території України,
– йдеться у справі.

У документі вказано, що власники цих компаній під керівництвом російських спецслужб нібито були агентами впливу Росії і диктували свої умови на ринку кіноіндустрії та саботували показ українського кіно.