СБУ встановила його причетність до організації та проведення замовних "мітингів" у Львівській, Рівненській та Київській областях.

"На Рівненщині, зокрема, кремлівськими пропагандистами був розроблений сценарій штучних протестів для "боротьби з бурштиновою мафією" з акцентом начебто на неконтрольованість владою видобутку сонячного каменю. У разі ігнорування вимог "мітингувальників", вони, за сценарієм, мали вимагати повну автономію регіону", – йдеться в повідомленні СБУ.

Читайте також: СБУ видворила до Росії запеклого прокремлівського пропагандиста

Фейкові акції фінансувалися російськими кураторами. На проведення однієї "акції" виділялося від чотирьох до десяти тисяч доларів. Організатор збирав групи з малозабезпечених категорій громадян, контролював виготовлення та розповсюдження агіток із закликами виходити на мітинги, які підбурювали населення до масових безпорядків.

Зловмисника затримали у Луцьку, де він мешкав на орендованій квартирі.

Під час санкціонованого обшуку правоохоронці вилучили засоби зв’язку, що використовувались для координації з іноземними кураторами, та виявили переписку з інструкціями.

Громадянину України оголошено про підозру за ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України. За рішенням суду його взято під варту.