Вона, як і багато інших речей з чоловічого гардеробу, існує поза системою трендів і модних віянь. У народі її називають Косуха – це абсолютною невиліковна класика. Безумовним взірцем була і залишається шкіряна куртка Перфекто від Schott NYC (Шот еНВайСі). За сто років свого існування цей виробник одягу з Нью-Йорка став поруч з джинсами Levi's та кедами Converse справжнім уособленням американського стилю. Який, між іншим, не цурається переймати весь світ.


Рекламний постер Schott NYC

Мало хто сьогодні пригадає, але саме компанії Шотт світ має завдячувати за вшиту в куртки застібку-блискавку. Її брати Шотт стали вшивати у свою продукцію на початку 1920-х, поклавши початок революції у виробництві верхнього одягу. А в 1928 побачила світ і перша модель шкіряної куртки для мотоциклістів – та сама легендарна Perfecto, що забезпечила компанії неймовірний успіх.

Читайте також: AllSaints – бренд одягу для справжніх лондонських денді

Спочатку куртка продавалася в дилерському магазині мотоциклів Harley Davidson Beck на Лонг-Айленді і коштувала всього п'ять з половиною доларів. Ця модель майже відразу стала скажено популярною серед мотоциклістів, а в подальшому, завдяки ідолам американської поп-культури, і серед усіх тих, хто просто хотів відчути себе по-справжньому крутим хлопцем. Образ класичного байкера після цього стало годі уявити без характерної косої шкірянки.


Легендарна куртка Schott NYC

Косуха Perfecto була так названа на честь улюблених сигар одного із братів-засновників – Ірвіна. Належність курток Шотт до речей із гардеробу справжніх чоловіків підкреслює і той факт, що на початку 1940-х компанія отримали визнання у вигляді великих контрактів з міністерством оборони США.

Шотт одягали військових льотчиків у так звані бомбери, а моряків – у класичні темно-сині бушлати. Військові замовлення все ж ніколи не були основною метою компанії, яка насамперед орієнтувалася на комерційний ринок, і в 1960-х, уже створивши культ навколо своїх курток у себе на батьківщині, Шотт зробили масовані маркетингові атаки на Європу.

Сьогодні компанія має налагоджену мережу дистриб'юторів по всьому світу, а в асортименті, окрім курток, різні чоловічі аксесуари – від ременів до валіз.


Реклама Schott NYC

Байкерська культура справила дуже великий вплив на американську моду, і яскравий приклад, який це демонструє, – саме шкірянка Шотт Перфекто. Цю мотоциклетну класику й донині вважають золотим стандартом, на який рівняються інші виробники. Якщо вам якимось дивом вдасться знайти вінтажну Перфекто, беріть її не роздумуючи – це велика удача, адже сьогодні це дуже рідкісний екземпляр – такий, як і ви!