Текст не має законодавчої сили й несе лише рекомендаційний характер. Про це повідомляє RFI.

Важливо У Нагірний Карабах масово повертаються біженці: понад 2,3 тисячі за добу

Водночас текст резолюції спільно запропонували розглянути депутати правої партії "Республіканці", центристи, Соцпартія, фракція CRCE (що у більшості складається з комуністів) і екологісти. Зауважимо, що це перший випадок, коли орган влади у Франції закликає визнати Нагірний Карабах.

Резолюція пропонує уряду "визнати Нагірно-Карабахську Республіку і перетворити це визнання в інструмент переговорів з метою встановлення міцного миру". Сенат Франції також у своєму документі засудив "військову агресію Азербайджану і вимагає негайного виведення Азербайджанських Збройних сил і їх прихильників з територій, захоплених в результаті військових операцій".

Раніше резолюцію також підтримали у нижній палаті. Це означає, що її підтримав весь парламент і тепер резолюцію має розглянути уряд.

Позиція МЗС Франції

У міністерстві закордонних справ Франції заявили, що одностороннє визнання Парижем незалежності Нагірного Карабаху не піде на користь ані Вірменії, ані населенню Карабаху, ані самій Франції.

Актуально Вірменія покинула вже другий район біля Карабаху: туди увійшли війська Азербайджану

Як на це відреагували у Нагірному Карабасі

А от у Нагірному Карабасі схвально відреагували на резолюцію французького сенату.

Це історичне рішення, сподіваємося, воно надихне на подібні резолюції інші країни,
– заявили у МЗС Карабаху.

Що про це кажуть Азербайджан та Вірменія

Натомість Азербайджан заявив про упередженість французів.

"Упереджені дії, що тривають з перших хвилин конфлікту і донині, свідчать про те, що Франція, як країна-співголова Мінської групи ОБСЄ, не може зберігати нейтралітет… Франція упереджено захищає загарбницьку Вірменію, вона необ'єктивна, підтримує окупанта і не виконує посередницьку місію", – мовиться у заяві.

Прем'єр-міністр Вірменії Нікола Пашинян подякував за рішення сенату Франції та заявив, що країна "підтверджує свою прихильність до загальнолюдських цінностей, а також до поваги основних принципів міжнародного права".