Сенат формально почав процедуру імпічменту Трампа

Як повідомили у CNN, за всю історію США це лише третій судовий процес щодо імпічменту президента.

Читайте також: Україну обіцяли позбавити будь-якої допомоги США, – соратник Джуліані

Очікується, що сенатори проголосують за резолюцію, в якій будуть описані правила розгляду процесу. Потім сторонам захисту й обвинувачення буде надано слово для презентації своїх аргументів.

Як на початок процедури імпічменту відреагував Трамп

Президент США Дональд Трамп судовий процес у Сенаті щодо свого імпічменту традиційно називає шахрайським. Трамп наголосив, що процес "повинен минути дуже швидко".

Вкотре у твіттері голова Білого дому написав, що імпічмент хочуть оголосити за "ідеальну телефонну розмову" з Президентом України Володимиром Зеленським.

Імпічмент Трампа й роль України: що варто знати

  • Демократи ініціювали імпічмент Трампа у вересні 2019 року, а приводом стала липнева телефонна розмова американського та українського президентів.
  • У тій розмові Трамп закликав Зеленського почати розслідування щодо колишнього віцепрезидента США Джо Байдена і його сина Гантера (а Байден – чи не головний конкурент Трампа на президентських виборах 2020).
  • У грудні 2019 року Палата представників (нижня палата Конгресу) США оголосила імпічмент президенту країни Дональду Трампу за обома пунктами обвинувачення (зловживання владою й перешкоджання слідству).
  • Далі справу почав розглядати Сенат, а в ньому більшість вже не в демократів, а у республіканців. Оскільки це партія, до якої належить і Дональд Трамп, то навряд чи варто очікувати на оголошення президенту імпічменту.

Зауважимо, що лідер республіканської більшості Сенату Мітч Макконнелл вже натякав, як пише АР, що Трампа виправдають.