Першим у Сенаті відбулося голосування проти Трампа за статтею "зловживання владою". Відповідне рішення підтримали 48 сенаторів, ще 52 висловилися проти.

Цікаво: Зеленський пояснив, як історія з імпічментом Трампа вплинула на стосунки США з Україною

Після цього сенатори голосували за другу статтю – "перешкоджання Конгресу". Її підтримали 47 американських чиновників, а 53 виступили проти виступили.

Відтак, у Сенаті США не набралося дві третини (67) голосів, які були необхідні для визнання Трампа винним і зняття його з посади президента.

За відставку Трампа голосували усі демократи, а проти виступили його однопартійці-республіканці. Щоправда, один сенатор Республіканської партії від штату Юта Міт Ромні проголосував за статтю імпічменту – "зловживання владою". Він став першим політиком в історії США, який підтримав звинувачення проти президента зі своєї ж партії.

Чому Трампу хотіли оголосити імпічмент

  • Розслідування про можливість імпічменту Дональду Трампа розпочалося у вересні 2019 року. Причиною став лист від співробітника спецслужб про ймовірний тиск лідера США на Україну.
  • Зокрема, у телефонній розмові 25 липня 2019 року Трамп нібито пообіцяв Володимиру Зеленському, що стосунки між країнами покращаться, якщо Україна поновить розслідування у справі газової компанії Burisma. До цієї компанії причетний син головного конкурента Трампа на президентських виборах Джо Байдена.
  • 25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму розмови. Її текст засвідчує: Трамп таки говорив Зеленському, що "було б добре", якби той вивчив справу Байдена.
  • Згодом через український скандал у Палаті представників Конгресу оголосили початок формальної процедури імпічменту президента США.
  • 19 грудня 2019 року Дональд Трамп став третім президентом США після Ендрю Джонсона і Білла Клінтона, щодо якого Палата представників США проголосувала за імпічмент.