Це була банка з-під меду, яку Сенцов зберігав протягом усього терміну свого ув'язнення в російському таборі. Про це режисер розповів в інтерв'ю ZAXID.NET.

Читайте також Олег Сенцов розповів, як в російській в'язниці працював над фільмом "Номери"

Сенцов нагадав, що в цій банці він зберігав чай. Пізніше йому в табір передали зошити з жовтою та блакитною обкладинками. Тоді режисер вирізав з них 2 смужки та наклеїв на банку у вигляді прапора України за допомогою поштової марки. З іншого боку Сенцов наклеїв портрет Порошенка.

Ця банка зі мною усі п’ять років подорожувала. Багато разів були конфлікти через неї, багато разів відривали прапор. Вони (охоронці в таборі – 24 канал) ж весь час намагаються в’язня принизити. Особливо з України. Вони нас дуже сильно не люблять,
– розповів Сенцов.

Режисера здивувало, що банку не відібрали, адже в ув'язнених зазвичай забирають усі особисті речі.

Реакція охоронців на банку з українським прапором

Режисер розповів, що прапор та Порошенко охоронців дуже дратували. Вони навіть видряпали очі зображенню п'ятого Президента України. Після цього Сенцов міцно прикріпив усе на місце скотчем. Коли режисера звільнили разом з 34 іншими політв'язнями у вересні 2019 року, він забрав банку з собою.

Як Сенцов подарував банку Зеленському

Сенцов подарував Зеленському банку 13 вересня 2019 року. Режисер розповів, що коли він давав її президенту, то показав йому тільки прапор. Зображення Порошенка Сенцов приховав. Він зауважив, що зараз це смішно звучить, а тоді режисеру смішно не було.

Сенцов подарував Зеленському банку з Порошенком та прапором
Сенцов не показував, що на банці було фото Порошенка / Фото Politarena

До теми Олег Сенцов розповів, як вдавалося писати у в'язниці: Могли забрати усі рукописи

Який сенс мала ця банка для Сенцова

Режисер розповів, що банка була для нього символом боротьби і він її віддав, бо історія з ув'язненням закінчилась.

Також Сенцов додав, що віддав 20 кілограмів листів, комплект тюремної роби та інші дрібні речі до музею Другої світової війни. У музеї зараз працюють над створенням відділу, присвяченому сучасним політв’язням. Сенцов розповів, що другий комплект роби він спалив відразу після приїзду в Україну.

Режисер сподівається, що робота над звільненням українських політв'язнів триває і скоро вони будуть вдома.

Дивіться відео, на якому Сенцов дарує символічну банку Зеленському:

Читайте також Є ми, а є наш ворог: Сенцов розповів, як тепер ставиться до росіян

Коротко про Олега Сенцова

  • Олег Сенцов – це відомий український режисер, якого 10 травня 2014 року разом з активістом Олександром Кольченком затримали в окупованому Криму.
  • Російські окупанти звинуватили обох у підготовці терактів. У 2015 році Сенцова засудили до 20 років російської колонії суворого режиму.
  • У 2018 році Сенцов оголосив голодування з вимогою звільнити усіх політв'язнів Кремля. Він також написав заповіт на творчість у разі своєї смерті. Політв’язень припинив голодування аж після 145 днів.
  • 7 вересня Олега Сенцова разом з іншими 34 політв'язнями та військовополоненими моряками повернули в межах обміну полоненими з Росією. РФ передали теж 35 утримуваних в Україні осіб.