Омбудсмен заявила, що надати Надії Савченко ефективну медичну допомогу можна тільки, якщо на це погодиться російська сторона.

Я зверталась до Путіна і російських суддів з проханням, щоб Надію відпустили під домашній арешт, на території посольства України є готель, в якому вона могла б проживати і приймати участь в слідчих діях. Але суд на це не пішов. Ми пропонували також взяти надію на поруки. Нам відмовіили,
— розповіла Лутковська.

Також вона розповіла, що вже є остаточне рішення прокуратури РФ щодо Олега Сенцова, що нема підстав для порушення кримінальної справи і нема підстав для проведення будь-яких перевірок. Лутковська каже, що це є підставою, щоб Сенцов або його адвокати звернулись зі скаргою до Європейського суду з прав людини.

Не зважаючи на війну на сході України, продовжується робота і з кримською проблемою. Найближчим часом в України буде можливість розповісти світу про всі дії окупаційної влади на півострові.

17 березня буде великий захід в Женеві в Будинку прав людини, в якому буде приймати участь Рефат Чубаров і правозахисники України. Вони будуть розповідати про те, що відбувається в Криму, щоб вплинути на Росію через ООНівські стурткутри, щоб полегшити життя українців в Криму, і нацменшин, які потерпають в Криму,
— повідомила омбудсмен.