Про вбивство Сергія Самарського зранку 3 листопада повідомили у Сєвєродонецькій міськраді. Заступник мера Сєвєродонецька Григорій Пригеба розповів, що "його вбили по-скотськи, як покидьки". Він запропонував перевірити на детекторі брехні усіх, хто потрапляє під підозру.

Читайте також: Вбивство депутата БПП у Сєвєродонецьку: стали відомі деталі

Серед головних версій, які розглядають правоохоронці – політична та громадська діяльність. Окрім того, розглядають розбійний напад або бізнесові інтереси, яким загиблий займався до того, як був обраний депутатом.

Сергій Самарський: біографія

55-річний Сергій Вікторович Самарський був радником міського голови Сєвєродонецька, депутатом Сєвєродонецької міськради від БПП, уповноваженою особою з питань запобігання та виявлення корупції у Сєвєродонецькій міській раді, громадським діячем.

Сергій Самарський – біографія
Сергій Самарський був патріотом України, у 2014-му році перебував у полоні терористичної "ЛНР"

Народився 4 вересня 1962 року у Сєвєродонецьку.

Має дві вищі освіти: закінчив Харківський інститут радіоелектроніки, факультет обчислювальної техніки (1988) та Міжрегіональну Академію управління персоналом за спеціальністю правознавство (2001).

Кар'єру починав з професій інженера та каменяра. Наприкінці 90-х активно почав вести юридичну діяльність. До обрання депутатом був директором і власником ТОВ "Юридична фірма "Фагот" (зараз вона належить дружині Ірині Самарській).

У 2012 році був обраний до Верховної Ради 7-го скликання за списком ВО "Батьківщина". На позачергових виборах 2014 року не пройшов до парламенту (був самовисуванцем). Тож у 2015 році балотувався в депутати рідної Сєвєродонецької міської ради і пройшов за списком БПП.

Діяльність і позиція Сергія Самарського

Знайомі депутата відгукуються про нього, як про громадянина з дуже проукраїнською патріотичною позицією. У 2014 році його взяли у полон проросійські бойовики "ЛНР".

Колишній в.о. голови Луганської ОДА Ірина Веригіна про Самарського:

Журналіст Денис Казанський про Самарського:

Сам про себе Сергій Самарський писав на сайті міської ради Сєвєродонецька:

"Я є заступником голови постійної комісії з питань промисловості, транспорту та зв'язку, економічного розвитку, інвестицій, міжнародного співробітництва. За час виконання своїх повноважень зробив понад 30 депутатських запитів до певних органів чи посадових осіб з вимогою надати інформацію по тому чи іншому питанню, що перебуває в компетенції цього органу. Регулярно присутній на сесіях міської ради, де кожен раз проводжу 10-15 виступів, ставлю питання, роблю заяви. Недавно наша команда розкрила низку дефектів при встановленні металопластикових виробів у КДЮСШ №1. Ми не дали розпоряднику бюджетних коштів придбати браковані вікна".

Основні напрямки діяльності Сергія Самарського:

– вніс на розгляд Сєвєродонецької міськради проект рішення про визнання Росії агресором та звернення до Президента та Верховної Ради з питань націоналізації ЛЕО (Луганського енергетичного об'єднання). Обидва проекти були прийняті;

– вів роз'яснювальну роботу з мешканцями ОСББ, особливо щодо правопорушень;

– вів боротьбу з так званою вуличною торгівлею, яку проводять у місцях тротуарних і пешеходних доріжок

– займався питаннями повернення в міську власність телерадіокомпанії "СТВ", яка кілька років тому була незаконно продана;

– команда Самарського готувала проект відновлення Сєвєродонецкого міського парку культури та відпочинку за кошти бізнесу.

Активно виступав проти незаконних дій "Опозиційного блоку" в Сєвєродонецьку. Зокрема, в останніх постах Самарський звинувачував "опоблоківців" у зриві сесії міськради і в тому, що депутати не можуть прийняти важливих для міста рішень.

Він випускав газету "Прав-Да!" і вів веб-сайт prav-da.com.ua.

Також був власником громадської організації "Відродження Донбасу".

Сім'я Сергія Самарського

У декларації Сергія Самарського за 2016 рік вказано, що в нього є дружина Ірина Самарська і донька Альона Самарська.

Дружина Сергія Самарського є власником ТОВ "Юридична фірма "Фагот". Донька Альона Самарська, згідно з інформацією у Facebook, працює у громадській організації "Донбас". У травні 2016-го брала участь у конкурсі краси "Міс Сєвєродонецьк 2016".

Увечері 2 листопада Альона Самарська написала у соцмережі, що її батько зник близько 18:00 і не виходив з того часу на зв'язок.


Сергій Самарський зник увечері 2 листопада: сім'я його розшукувала

Декларація Самарського

Сергій Самарський за 2016 рік заробив 16 560 грн за основним місцем роботи – в Сєвєродонецькій міськраді. Крім того, 10 086 грн Самарський заробив під час роботи менеджером у Луганській територіальній організації партії "Блок Петра Порошенка "Солідарність" (за сумісництвом). У депутата було два кредити на загальну суму 183 833 грн.

Донька Сергія Самарського Альона загалом за 2016 рік заробила 21 643 грн. Крім того, вона зберігає готівкою 150 тис. грн та 7 тис. доларів. 70 тис. грн дівчина позичила третім особам. Про доходи дружини Самарського у декларації нічого не вказано.

У Сергія Самарського і його сім’ї є дві квартири, один будинок і три гаражі в Сєвєродонецьку. Також у Самарського був 1 легковий автомобіль (Mitsubishi Pajero) і три вантажних (Iveco 35 Е, ЗИЛ 431610 та Mersedes-Benz 609D). На його дружину Ірину записаний легковий автомобіль ЗАЗ-DAEWOO FSO TF69Y.

Крім того, як ми вже писали вище, Ірина Самарська є власником ТОВ "Юридична фірма "Фагот".

Читайте також: Щербань, Кушнарьов, Бінусов та ще 8 депутатів, яких вбили в Україні