Суддя Сергій Вовк: коротка біографія

Суддя Печерського районного суду Києва Сергій Вовк народився 2 березня 1978 року. Освіту здобув в Одеському державному університеті, у 2001 році отримав кваліфікацію магістра права. У 2014 закінчив Міжрегіональну академію управління персоналом.

Читайте також: Я наполовину єврей, – Антоненко відповів на закиди прокурорів про "ультранаціоналізм"

Указом президента України 14 квітня 2006 призначений на посаду судді Печерського районного суду міста Києва. 3 березня 2011 року постановою Верховної Ради він обраний на цю ж посаду безстроково.

Гучні справи судді Сергія Вовка

Запобіжний захід підозрюваним у справі вбивства Шеремета

Саме Сергій Вовк обирав запобіжний захід Юлії Кузьменко та Андрію Антоненку та ухвалив тримати їх під вартою до 8 лютого 2020 року. У такий спосіб суддя повністю задовольнив клопотання прокуратури, проігнорувавши аргументи адвокатів та їхнє прохання застосувати будь-який м'якший запобіжний захід.

Чотири роки в'язниці для Юрія Луценка

Саме суддя Сергій Вовк у 2012 році засудив майбутнього генпрокурора Юрія Луценка до 4 років в'язниці за нібито незаконне святкування Дня міліції в палаці "Україна". Європарламент визнав, що Юрія Луценка засудили з політичних мотивів.

П'ять років для ексміністра Валерія Іващенка

Вовк був головуючим у складі колегії суддів, яка засудила Іващенка, колишнього виконувача обов'язків міністра оборони, до 5 років позбавлення волі. Іващенка звинуватили у зловживання службовим становищем 2009 року у підписанні плану санації ДП "Феодосійський судомеханічний завод" у Криму. Європейський парламент у травні 2012 року визнав, що Іващенка засудили з політичних мотивів.

7 мільйонів для Портнова

У серпні 2019 року суддя Сергій Вовк задовольнив позов колишнього радника Віктора Януковича Андрія Портнова про захист честі та гідності. Вовк ухвалив стягнути з державного бюджету майже 7 мільйонів гривень на користь Портнова.

Несподіване рішення у справі про вбивство "Сармата"

У червні 2019 року під час раптового засідання суду Сергій Вовк відхилив клопотання слідства про продовження терміну тримання під вартою Михайла Сігіди – головного підозрюваного в організації вбивства бердянського активіста та учасника бойових дій на Донбасі Віталія "Сармата" Олешка. Тоді Вовк відправив Сігіду з-під варти під домашній арешт.

Також відомо, що Сергій Вовк займався справою про зняття із розшуку екснардепа-регіонала Олександра Онищенка.

Вовк
Суддя Сергій Вовк у 2012 році / Фото "Радіо Свобода"

Скандали та кримінальні провадження щодо Вовка

У 2009 році прокуратура Києва порушила проти Сергія Вовка кримінальну справу за підробку та використання підробленого рішення суду, викрадення цивільної справи та шахрайське заволодіння земельною ділянкою 70 гектарів.

Повної та правдивої інформації про завершення цієї кримінальної справи у відкритому доступі немає. У ГПУ казали, що кримінального сліду за суддею Вовком давно нема: Верховний суд 23 лютого 2010 року підтвердив скасування постанови про порушення проти нього справи.

У березні 2015 року ГПУ розпочала кримінальне провадження стосовно судді Вовка за фактом розблокування ним коштів з рахунків колишнього міністра АПК Миколи Присяжнюка – той начебто заволодів грошима Аграрного фонду на 540 мільйонів гривень, виділених державою на регулювання ціни на цукор.

У 2016 році прокуратура Києва повідомляла, що стосовно судді Сергія Вовка було досудове слідство щодо постановлення суддею завідомо неправосудного рішення у цивільній справі (начебто суддя незаконно позбавив громадянина права власності на належне йому майно).

Згідно із даними Єдиного державного реєстру судових рішень, суддя Сергій Вовк у липні 2019 року скасував арешт 415 об'єктів нерухомості, що належать на праві власності ТОВ "Пріватофіс", пов'язаного з Коломойським (арештували майно на вимогу ГПУ у 2017).

Вовк
Суддя Сергій вовк у грудні 2019 року / Скріншот з відео "Громадського"

Скандали з п'ятьма відстороненнями Вовка

Вовка відстороняли п'ять разів від роботи, але щоразу суддя повертався до роботи у Печерському суді Києва.

  • 1 березня 2011 Вища рада юстиції розглядала подання про звільнення судді Вовка з посади судді Печерського райсуду за порушення присяги.
  • 4 березня 2015 року Верховна Рада підтримала зняття недоторканності з 3 суддів Печерського суду: Оксани Царевич, Сергія Вовка і Віктора Кицюка. Проте 6 березня Голосіївський райсуд Києва відмовився підтримати клопотання ГПУ про арешт Вовка.
  • На початку лютого 2016 року суддя Вовк повернувся на роботу, а ГПУ вкотре звернулася до ВККС з проханням відсторонити Вовка від посади.
  • 4 квітня 2016 суддю Вовка відсторонили від посади на 2 місяці, так вирішила Вища кваліфікаційна комісія суддів. Це був п'ятий випадок відсторонення, і стільки ж разів Сергій Вовк у адміністративному судді скасовував це рішення.

Суд
Суд обрав запобіжний захід трьом підозрюваним у вбивстві Шеремета / Інфографіка 24 каналу

Коротко про справу вбивства Шеремета

  • Відомий журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016 року у Києві – підірвали його автомобіль.
  • Поліція виокремила основну версію злочину: Шеремета вбили, щоб дестабілізувати соціально-політичну ситуацію в Україні.
  • 12 грудня поліція затримала підозрюваних – волонтерів та колишніх добровольців війни на Донбасі: це Яна Дугарь, Юлія Кузьменко, Андрій Антоненко.

Дивіться відео 24 каналу про справу Шеремета та затримання підозрюваних: