23 квітня Саргсян, який пробув на посаді прем'єр-міністра Вірменії менше тижня, подав у відставку.

Читайте також: Опір путінізму посилиться: західні ЗМІ про протести у Вірменії та їхні наслідки для країни

Що варто знати про Сержа Саргсяна – колишнього президента, чиє призначення на посаду прем’єр-міністра спровокувало масові акції протесту.

Початок політичної кар’єри

Свою політичну кар'єру майбутній президент Вірменії починав як один з лідерів "Карабаського руху", який ставив собі за мету приєднання Нагірного Карабаху до Вірменії.

У 1990-му році Саргсян був обраний депутатом Верховної ради Вірменії.

У його офіційній біографії зазначено, що в перші роки існування невизнаної Нагірно-Карабаської Республіки він був головою комітету сил самооборони НКР. Проте, за словами фахівців, такої структури взагалі не існувало.

У 1993-1995 роках Саргсян займав посаду міністра оборони Вірменії, а у 1995-1996 роках був начальником Державного комітету національної безпеки (ДКНБ) Республіки Вірменія.

Пізніше три роки (1996-1999) Серж Саргсян був міністром внутрішніх справ та національної безпеки Вірменії.

Серж Саргсян Вірменія
Серж Саргсян при владі у Вірменії з початку 1990-х

Як одного з можливих кандидатів на пост президента країни його кандидатуру розглядали ще у 1998, після того, як тодішній президент Вірменії Левон Тер-Петросян пішов у відставку.

У листопаді 1999 Серж Саргсян був призначений керівником адміністрації другого президента Вірменії Роберта Кочаряна.

У 2003-му він навіть очолював передвиборний штаб Кочаряна, якого у підсумку переобрали на другий термін.

Вперше прем'єр-міністром Вірменії Серж Саргсян був призначений 4 квітня 2007 року. На цій посаді він офіційно пробув рік до 9 квітня 2008 року.

Саргсян – президент

19 лютого 2008 року Саргсян був обраний президентом Вірменії, набравши 52,82% голосів виборців.

Хоча тоді противники Саргсяна на чолі з його основним суперником на виборах, колишнім президентом країни Левоном Тер-Петросяном організували масові протести в Єревані. Вони вказували на численні порушення на виборах і вимагали перерахунку голосів.

1 березня 2008 року президент Роберт Кочарян ввів в столиці Вірменії надзвичайний стан, який діяв до 21 березня.

9 квітня Серж Саргсян таки склав присягу, ставши третім президентом Вірменії.

6 травня 2012 року у Вірменії відбулись парламентські вибори, на яких очолювана Саргсяном Республіканська партія Вірменії здобула перемогу, отримавши 44,02% голосів виборців і 69 з 131 місця в Національних зборах.

У лютому 2013-го Саргсян був переобраний на президентський пост, отримавши 58,64% голосів виборців.

Серж Саргсян Вірменія

Серж Саргсян 10 років був президентом Вірменії

У 2015-му у Вірменії пройшов конституційний референдум, який перетворив країну з напівпрезидентської в парламентську республіку – основним носієм влади в країні став прем'єр-міністр.

7 днів прем’єрства

9 квітня 2018 року другий президентський термін Саргсяна закінчився.

12 квітня правляча Республіканська партія Вірменії висунула його на посаду прем'єр-міністра, після чого у Єревані почались масові акції протесту.

Попри багатолюдні мітинги та акції незгоди 17 квітня парламент Вірменії таки підтримав кандидатуру Сержа Саргсяна на посаду прем'єр-міністра.

Протестувальники на чолі з опозиціонером Ніколом Пашиняном взялись блокувати державні установи та перекривати вулиці. Сотні активістів були затримані, повідомлялось про десятки поранених внаслідок сутичок з правоохоронцями.

22 квітня відбулись переговори між прем'єр-міністром Саргсяном та лідером опозиції Ніколом Пашиняном, але ця зустріч тривала не більше 3 хвилин і не мала результату.

Саргсян Пашинян переговори
Переговори Саргсяна і Пашиняна не дали результату

23 квітня Серж Саргсян подав у відставку з посади прем'єр-міністра Вірменії.

Нікол Пашинян мав рацію. Я був не правий. Ситуація, що склалася має кілька рішень, але ні на одне з них я не піду. Це не моє. Я залишаю пост керівника країни, посаду прем'єр-міністра,
– заявив Саргсян.

В той же день президент Вірменії Армен Саркісян прийняв відставку уряду Саргсяна.

Виконувачем обов'язків прем'єр-міністра Вірменії став попередник Саргсяна на цій посаді – 14-й прем'єр-міністр Вірменії Карен Карапетян.