Детальніше про акцію шахтарів під ОПУ

Про акцію повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець. Відповідне повідомлення з’явилися на його фейсбук-сторінці. За словами Волинця, протест шахтарів є всеукраїнським – у ньому беруть участь гірники Донеччини, Львівщини та Волині.

Радимо ознайомитися Світ об’єднується проти вугілля: що робити Україні

Відео протесту шахтарів під ОПУ

Основні вимоги протестувальників від держави

  • Погасити перед працівниками державних шахт зарплатну заборгованості
  • Розрахуватися із державними вугледобувними підприємствами за отримане вугілля:

Львіввугілля не отримало 353 мільйони гривень,

Первомайськвугілля – 177 мільйонів гривень,

шахта імені Сургая – 94 мільйони гривень,

шахта "Південнодонбаська №1 – 260 мільйонів гривень.

Крім того, шахтарі вимагають:

  • заборонити імпорт електроенергії та вугілля газових марок із країни-агресора – Російської Федерації, а також Білорусі;
  • відновити роботу блоків теплових електростанцій, які було переоснащено з використання антрацитового вугілля на вугілля газової групи;
  • вивести шахти із простою, забезпечення їхньої стабільної роботи;
  • звільнити від виконання обов’язків голову енергетичного комітету Верховної Ради Андрія Геруса та притягнути його до кримінальної відповідальності: на переконання протестувальників, його дії якого призвели до штучної кризи в енергетиці та розвалу енергетичної галузі України.

Також Волинець повідомив, що переговорна група з поміж протестувальників зайшла до президентського офісу та мала там розмову. Він також узяв участь у зустрічі.

До теми "Українське вугілля стало непотрібне": 10 шахт Ахметова припинили роботу

Що відповіли шахтарям у Офісі Президента

Розмову з протестувальниками мала заступниця керівника Офісу Президента України Юлія Ковалів. Про це повідомляє президентська пресслужба.

Ковалів наголосила, що українська влада за завданням президента Володимира Зеленського постійно стежить за ситуацією у вугільній галузі.

Зокрема, нещодавно відбулася нарада з представниками уряду, за результатами якої Кабінет Міністрів ухвалив необхідні рішення для виділення з бюджету щонайменше 340 мільйонів гривень. Ці гроші мають піти на погашення заборгованості із заробітної плати працівникам усіх державних шахт.

Заступниця керівника ОПУ повідомила, що була затримка лише з однією копальнею. Але вже сьогодні, 30 червня", вона має отримати.

Станом на сьогодні та заборгованість, яка було накопичено з початку року, мало б бути погашено. Уряд ухвалив усі необхідні рішення за дуже короткий термін,
– констатувала Ковалів.

Вона додала, що всі проблемні питання, які нині є в енергетиці загалом і вугільній галузі зокрема, накопичувалися протягом тривалого періоду. Тому їхнє вирішення потребує певного часу.

Водночас представниця ОПУ закликала учасників акції сформувати переговорну групу від шахтарів і спільно працювати над розв'язанням нагальних проблем. Вона запевнила, що президентський офіс максимально цьому сприятиме.

Актуально Українське вугілля буде пріоритетним видом палива на ТЕС, – Кабмін

Шахтарі, гірники, зарплата, страйк, ОПУ, Президент України
Шахтарі-протестувальники провели зустріч із керівництвом Офісу Президента / Фото ОПУ

Відповідь протестувальників щодо перемовин у ОПУ

Волинець розповів, що шахтарі свою акцію не згортатимуть, і вже завтра, 1 серпня, продовжать страйкувати. Щоправда, гірники погодилися на запропоновану з боку ОПУ зустріч із прем'єр-міністром Денисом Шмигалем.

Очільник шахтарської профспілки наголосив, що гірники не збираються їхати з Києва, доки:

  • не буде протокольного рішення за кожною з висунутих вимог,
  • не буде притягнуто до відповідальності тих, хто власноруч створював умови для енергетичної кризи.

Він додав, що шахтарі – непохитні у своїх вимогах. І всі порушені ними питання в комплексі й становлять енергетичну безпеку країни, гарантують стабільну роботу енергетичного блоку.

Цікаво Деградація економіки і загроза вимирання міст: яка ситуація на Донбасі після 6 років окупації