Архієпископ Кіпру Хризостом пом'янув предстоятель ПЦУ Епіфанія під час літургії при висвячені нового єпископа Арсінойського Панкратія. Це відбулося у монастирі Пресвятої Богородиці у місті Пафос, повідомила пресслужба ПЦУ.

Цікаво Кого українці хотіли б бачити настоятелем об'єднаної Церкви: результати опитування

Вперше під час Великого входу (архієпископ Кіпру – 24 канал) пом’янув у диптиху ім’я блаженнішого митрополита Київського і всієї України Епіфанія як предстоятель автокефальної Православної Церкви України,
– розповіли у ПЦУ.

У православному світі поминання предстоятелем церкви керівника іншої автокефальної церкви означає її визнання.

Кіпрська церква ще навесні 2019 року розглядала українське питання, проте остаточне рішення відклала "на потім". Хоча священний синод церкви Кіпру не ухвалював рішення про визнання ПЦУ, предстоятелі церков мають право самостійно визнавати інші церкви.

ПЦУ визнала Кіпрська церква
Фрагмент визнання ПЦУ / Скриншот

Що відомо про визнання ПЦУ іншими церквами

За даними ЗМІ, у Константинополі вважають, що в першій хвилі визнання ПЦУ, окрім Кіпрської може бути Румунська православна церква. Адже вона перебуває у хороших стосунках із Вселенським патріархатом.

Процес визнання ПЦУ загальмувала пандемія коронавірусу, через яку уповільнилась фізична комунікація між церквами.

Загалом у світі є 15 помісних православних церков. Їхніх предстоятелів поминають у чіткій послідовності – першим Вселенського патріарха, останнім – Епіфанія.