Повного рішення Конституційного Суду України ще немає, але зрозуміло, що якась частина антикорупційних норм відповідальності за брехню в декларації скасована. Про це в ефірі 24 каналу повідомила очільниця комітету Верховної Ради з антикорупційної політики Анастасія Радіна.

Також читайте "Повії у мантіях": як українці реагують на рішення КСУ щодо неправдивого декларування

Дірка у системі е-декларування

За її словами, немає принципового значення, яка саме частина скасована. Адже визначення неконституційним брехні у декларації створює таку дірку у всій системі електронного декларування, з якої багато інших норм залишаються просто беззмістовними.

Мені дуже складно придумати аргументи, якими можна було б у здоровій юридичній системі обґрунтувати неконституційність брехні в декларації,
– зазначила експертка.

Грубе порушення рішення

Вона ствердила, що КС прийняв рішення про скасування елементів антикорупційного законодавства з грубим порушенням власне антикорупційного законодавства.

"Тут йдеться не просто про нелегітимність, а про недотримання вимог закону при постановці такого рішення", – сказала Радіна.

Статус Конституційного Суду України

Також вона зазначила, що КС має такий статус, що його рішення є остаточними та не підлягають оскарженню. "Теоретично за законом про Конституційний Суд України юстиція може змінити свою правову позицію. Але сумніваюсь, що вона знайде в собі сили для цього", – додала нардепка.