Хто така Деканоідзе?

Колишній перший ректор Академії поліції Міністерства внутрішніх справ Грузії, колишній директор Національного центру експертизи Грузії та колишній міністр освіти і науки Грузії. Після того, як у Грузії до влади прийшла команда Бідзіни Іванішвілі – перейшла на викладацьку роботу, а згодом переїхала до України.

Звідки вона взялася у поліції?

З посади радника голови МВС Арена Авакова. Посаду керівника Нацполіції вона обіймала трохи більше року – від 5 листопада 2015.

Що вона встигла зробити на посаді?

Якщо коротко – запустила у роботу поліцію в Україні. Якщо детальніше – то йдеться про розробку та запуск у роботу нового державного інституту, проведення переатестації співробітників правоохоронних органів, впровадження нової системи відбору та підготовки співробітників правоохоронних органів. Сама Деканоідзе, оголошуючи про свою відставку, наголосила, що її командою також була розроблена і впроваджена система прозорих відкритих конкурсних відборів слідчих, дільничних і оперативних співробітників з числа простих громадян, а також система перепідготовки слідчих та дільничних згідно з міжнародними стандартами. Із 1 грудня запускається пілотний проект детективів у Київській області, функціональне об'єднання слідчих і оперативних співробітників.

До списку власних найбільших досягнень сама Деканоідзе відносить те, що їй "вдалося довести, що поліція повинна бути чесною, порядною, відкритою, з людським обличчям". За її словами, ніхто в країні не може заявити про те, що вона віддавала злочинні накази чи прикривала злочинців.

Чим вона запам’ятається?

Яскравих скандалів із ім’ям Деканоідзе за останній рік було пов’язано мало. Мала конфлікт із Іллею Ківою, кілька разів з’являлися чутки про її відставку, але весь час обходилось без сенсацій.

Скандалів, пов’язаних із роботою поліції та окремих поліцейських було значно більше, і відповідальність за них покладалась переважно на Деканоідзе, як на голову відомства. Йдеться і про скандал із поліцейським Олійником, і про трагедію у Кривому озері на Миколаївщині, і про перманентні з’ясування стосунків між поліцейськими і різного формату мажорами, і про скандальну поведінку окремих співробітників поліції. Втім, заради справедливості варто зазначити, що відповідальність за ці випадки лежить не лише на голові поліції, а і на міністерстві внутрішніх справ в цілому.

Чому вона пішла?

Конкретних причин сама Деканоідзе не назвала, однак натякнула, що йдеться про недостатність фінансування, відсутність реформування прокуратури та судів та спроби політиків втручатися у роботу поліції.

Що означає її відставка?

Що структура МВС поступово знову стає повністю підпорядкованою жорсткій владній вертикалі. Виконувати обов'язки голови Національної поліції України буде перший заступник глави – начальник кримінальної поліції України Вадим Троян. Сама Деканоідзе заявила, що не вважає його хорошою кандидатурою на посаду голову поліції через те, що не вважає його політично незалежним.