23 листопада прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган у Facebook повідомила про затримання директора естонської компанії у справі про розробку програмного забезпечення для електронного декларування. У повідомленні йдеться про те, що розробники системи нібито перерахували на рахунки цієї компанії з метою ухиляння від сплати податків 140 тисяч доларів.

Під цим повідомленням одразу ж з’явились коментарі на кшталт "тепер зрозуміло, чому система не працює — як може працювати програма, якщо гроші на її розробку просто вкрали".

І хоча в повідомленні йдеться про несплату податків, що саме по собі не свідчить про невиконання або неякісне виконання робіт з розробки, це повідомлення від прокуратури було сформульоване таким чином, щоб привести читача до саме такого висновку.

Однак, якби це справді було так, проблеми теперішньої системи е-декларування мали би свідчити про щонайменше змову цілої низки державних органів, які приймали й запускали цю систему в роботу, включно із Держспецзв’язком, НАЗК, Мін’юстом і навіть президентом, який звітував про її успішний запуск. Але ГПУ, як і, до речі, депутати "Блоку Петра Порошенка", старанно намагаються переконати всіх, що система е-декларування погана, бо розробник розікрав гроші й нічого не зробив. І взагалі давно треба прикрити цю вашу лавочку з деклараціями, бо вони не працюють.

Читайте також: Вирішальний момент: як захистити й забезпечити незалежність антикорупційних органів

Кому і для чого так потрібно дискредитувати систему е-декларування? Давайте розбиратися.

Створення системи е-декларування було передбачене законом, прийнятим ще в жовтні 2014 року. Запуск цього інструменту, так само як і забезпечення незалежності органу, яких перевірятиме декларації, було не тільки умовою асоціації з ЄС, але й умовою фінансової допомоги Україні від міжнародних донорів.

Проте, коли в державі грошей на створення такої системи не знайшлося, уряд України через Міністерство юстиції домовився із міжнародною організацією "Програма розвитку ООН", яка мала профінансувати створення такої системи й допомогти її запустити. За результатами конкурсу перемогла компанія ТОВ "Міранда". Розробка відбувалась етапами, кожен із яких приймала група контролю якості, до якої входили також і представники державних органів.

Та за два дні до запуску державна структура Держспецзв’язок зірвала старт системи, відмовившись надавати сертифікат захисту інформації. Практично одночасно депутати від БПП Іван Вінник та Антон Геращенко сфальшували злам системи і заявили про необхідність віддати її на "доопрацювання" державній структурі. Доопрацьовувати віддали тому самому Держспецзв’язку, який зірвав її запуск.

Тамтешні спеціалісти попрацювали з нею не більше кількох днів, але саме після цього президент Петро Порошенко заявив, що "програма кардинально перероблена" і відзвітував перед Україною та міжнародними партнерами про успішний запуск е-декларування.

Читайте також: Як нова влада "рейдернула" державу: хто захищає та оберігає корупцію в Україні

Однак саме після цих "доопрацювань" почалися постійні проблеми з системою. Як пізніше встановили депутати Антикорупційного комітету, Держспецзв’язок продовжував несанкціоновано втручатись у її роботу. Більше того, від автоматизованої системи перевірки декларацій, яка теж була розроблена, НАЗК відмовилось.

Приблизно в цей самий час проти керівників компанії-розробника було відкрито кримінальну справу. Періодично в ЗМІ почала з’являтися інформація то про обшуки, то про те, що реєстр декларацій створили студенти КПІ. Паралельно депутати від БПП на всіх ефірах активно розказували про те, що у проблемах системи винен розробник. Особливо активно це робили Олег Барна, який повторює це до місця і не до місця на кожній зустрічі Антикорупційного комітету, з міжнародниками і в телевізійних ефірах.

Цікаво, що депутат Барна, брата якого Порошенко призначив головою Тернопільської ОДА у квітні 2015 року, почав раптово проявляти особливу активність у цьому питанні, абсолютно не маючи ніяких професійних знань у цій галузі. Інший депутат БПП, який на всіх ефірах доводить, що у проблемах системи винен розробник і взагалі треба створювати нову систему — Іван Вінник, якого журналісти викривали у приховуванні інформації в декларації і який заборгував 350 мільйонів гривень, через що йому через суд навіть заборонили виїзд за кордон.

Активність ДФС, ГПУ і депутатів БПП мала переконати українців у тому, що розроблена система е-декларування погана, винні в цьому розробники, тому її треба скасувати і почати довго й нудно створювати нову. Держспецзв’язок уже навіть порахував, що для цього знадобиться 12 мільйонів доларів і 4 роки роботи.

Читайте також: Хто може врятувати Україну від корупційного "болота"

Окрім того, вони активно доводять, що декларації, як антикорупційний інструмент, не працюють, бо немає ж жодного покараного за брехню в декларації, і взагалі всі ці ваші нові антикорупційні органи не працюють. Понастворювали тут, краще б залишили все як є, і ГПУ би далі все розслідувала, як треба — тобто як замовлять.

Однак, скандальні викриття від колишньої працівниці НАЗК Ганни Соломатіної підтвердили, що команда саботувати незалежність роботи нових антикорупційних органів дається звідти ж, звідки контролюєтся ДФС, ГПУ і депутати БПП — з Адміністрації Президента. І медійні баталії між НАБУ, НАЗК і САП, які вже обізвали війною нових антикорупційних органів, теж там зрежисована.

Їхня мета — дискредитувати новостворені органи, що вперше в історії в Україні по-справжньому загрожують високопосадовим корупціонерам, які намагаться будь-що зберегти корумповану державну систему. Ба більше — це вже очевидно не тільки нам, але й міжнародним партнерам і донорам України, які все менше приховують своє роздратування тим, що їх просто "розводять": формально звітують про успіхи в антикорупційній реформі, яку самі ж і блокують.

Звертаючись до найвищого керівництва держави під час одного з нещодавніх виступів, посол ЄС в Україні з безпрецедентною для дипломатів прямотою вимагав припинити атаки на НАБУ, забезпечити спроможність НАЗК виконувати свою роботу і створити антикорупційний суд до кінця цього року. А чутки напередодні саміту Східного партнерства про те, що євроінтеграційні перспективи України під загрозою, підтверджують, що в ЄС втомились від подвійних стандартів української влади. Бо в Європі Президент Порошенко обіцяє одне, а в Україні робить протилежне.

Читайте також: Хто ретельно піклується про кадри Януковича в Конституційному суді

Нагадаю, що саме від ЄС уряд України дуже хоче отримати 600 мільйонів євро вже наступного місяця. Не кажучи вже про те, що ні про яку євроінтеграцію не може бути й мови, поки Україна в лідерах по рівню корупції в світі. І тут одне з двох: або керівництво держави перестане зливати державу, саботуючи роботу антикорупційних органів, або Україна залишиться без грошей і з корупцією.

Для НАЗК і системи е-декларування це означає терміново зробити чотири найперші кроки:

1. Прийняти закон №6387, який дозволить обрати НАЗК нове незалежне керівництво.

2. Провести незалежну експертизу системи е-декларування із залученням іноземних фахівців, щоб ми могли запровадити автоматизовану перевірку декларацій.

3. Забрати систему з рук спецслужб.

4. Змінити порядок проведення перевірки декларацій, щоб її результати призводили до покарань корупціонерів, а не легалізовували задеклароване.