Таку думку сайту "24" висловив директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Читайте також: США тимчасово припинили видавати візи росіянам

За словами експерта, візит глави Пентагону – один з елементів реалізації програми щодо надання Україні певних видів озброєння, в тому числі, і летального. І, очевидно, що ці наміри будуть реалізовані.

Це сигнал Росії, що США не залишають Україну і підтримують відносини на найвищому державному рівні. А у випадку недалекоглядних дій з боку РФ у контексті військових навчань "Захід-2017" у Білорусі США можуть задіяти елементи безпекового характеру. Навряд чи дійде до прямого зіткнення, але це знизить напруження і фантазії російського військового командування,
– зазначає Кулик.

Як нагадує політолог, про такі загрози під час військових навчань збройних сил РФ у Білорусі говорили раніше на Заході. Зокрема, йдеться про збільшення американської присутності в країнах Східної Європи – членів НАТО. Цілком імовірно, говорить він, що за умови загострення ситуації НАТО і США можуть взаємодіяти з українською армією.

Візит Меттіса, звичайно, дратуватиме Кремль, це використовуватимуть російські ЗМІ для інформаційної кампанії і провокацій. Однак певною мірою в Москві розуміють, що це сигнал, і все йде до надання Україні летальної зброї. І це позитивно для нас і негативно для Росії, яку таким чином попереджають,
– наголошує Віталій Кулик.

Водночас експерт не очікує найближчим часом локалізації конфлікту з Росією на сході України. На його думку, конфлікт то спалахуватиме, то затухатиме. Але, підкреслює Кулик, Росія наразі не буде використовувати масштабних наступів, бомбардувань, спроб проривів і якихось коридорів.

Нагадаємо, глава Пентагону Джеймс Меттіс прибуде до Києва з робочим візитом 24 серпня. Меттіс буде присутнім під час святкування Дня Незалежності України. Під час візиту Меттіс сподівається обговорити стратегічне партнерство з Україною.