"Слуга народу" Богдан Яременко спілкувався з одним із учасників переговорів, українським військовим. За його словами, ситуація виглядає кардинально інакше, ніж намагаються представити, або ніж часто розуміють. Про це він розповів у прямому ефірі 24 каналу.

Важливо Скасування інспекції біля Шумів: Україна ініціювала термінове засідання ТКГ

Депутат наголосив, що патрулювання – це щось тягле, що простягається в часі та просторі. Натомість зараз йдеться про верифікацію, тобто фактично перевірку позицій в одному місці.

"Українська переговірна група домоглася того, аби були збережені хоча б якісь мінімальні умовності. Аби все це відбувалося паралельно, аби українська сторона також в цьому ж місці верифікувала позиції російських найманців на Донбасі", – підкреслив він.

Політик пояснив: мовиться про зближення сторін – України та російських найманців – на відстань, яка дозволить оглянути позиції та переконатися, що нічого нового на них не виявлено. Все це має відбуватися під контролем ОБСЄ.

Тому це не інспектування, не спільне патрулювання. Ніхто не ходитиме та не заглядатиме в українські бліндажі та окопи. Ніхто не роздивлятиметься позиції ЗСУ зі спини. Наші військові не ходитимуть в патрулі разом з найманцями РФ,
– наголосив Яременко.

Він запевнив, що це має бути одноразовою акцією – на цьому наполягає як Україна, так і ОБСЄ. Тому росіяни не зможуть використати цей прецедент, аби провокації з боку Пушиліна або будь-кого іншого продовжувалися на інших ділянках кордону.

Крім цього, депутат пояснив, для чого ворог висуває нові необґрунтовані вимоги. Це, на його думку, чергова гра російської дипломатії, аби примусити Україну працювати з ОРДЛО.

"Так званий очільник ОРДЛО в односторонньому порядку вигадує якусь ситуацію. При цьому, ігнорує не лише запевнення України про те, що відбувається на позиціях ЗСУ, але й звіти місії ОБСЄ. Це дуже серйозна дипломатична проблема", – зауважив він.

Яременко зазначив: навіть якщо Кремль вигадуватиме, що Україна пішла на якісь прямі переговори з ОРДЛО, а немає сумнівів, що російська пропаганда поширюватиме фейки, це – не так. "Щоб це не було – це вперше і востаннє", – переконаний він.

Інспектування позицій на Донбасі: що варто знати

  • Ворог ще з кінця серпня погрожував влаштувати обстріли під Шумами. Мовляв, там запримітили активність українських військових. Бойовики стверджували, що ЗСУ нібито "облаштовує нові траншеї" всупереч умовам перемир'я. Цю інформацію спростували в ООС та ОБСЄ.
  • 6 вересня бойовики двічі порушили перемир'я вперше за 42 доби, тоді загинув український військовий. Зранку 7 вересня обіцяної провокації так і не було, російські найманці перенесли її на ранок 9 вересня.
  • Пізно ввечері 8 вересня бойовики наполягли на зустрічі Тристоронньої контактної групи. Вона відбулася наступного дня: сторони домовилися, що проведуть спільну інспекцію позицій під Шумами за посередництва ОБСЄ.
  • 10 вересня стало відомо, що спільну інспекцію позицій ЗСУ під Шумами, на якій наполягали бойовики, скасували. Причиною стало те, що Росія та бойовики на Донбасі висунули нові вимоги, які не обговорювалися раніше.