Таку думку в коментарі 24 каналу висловила народний депутат, голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксана Продан.

Вона наголосила – уряд мав би орієнтуватися на інтереси громадян, а не на інтереси монополій. Це значить – створити реально конкурентний ринок природного газу. У нас досі діє монополія. Попри всі зобов’язання, які брала на себе Україна перед МВФ.

Насправді тарифи підвищили, а вільного ринку так і не створили. Замість ринку – монополія по видобутку, реально і по імпорту, по транспортуванню та продажу,
– відзначила Продан.

Згідно аналізу нардепа щодо спожитого газу власного видобутку та імпортного, за 9 місяців 2018 року споживання склало 22,1 млрд кубометрів, власний видобуток – 15,5 млрд кубометрів, імпорт – 8,1 млрд кубометрів.

Основна частка споживання – це газ власного видобутку. При цьому, державна компанія "Укргазвидобування" продає його по 4 849 грн за тисячу кубометрів при собівартості на рівні 2 900 грн за тисячу кубометрів. У минулому році чистий прибуток "Укргазвидобування" склав понад 30 млрд грн. Цього більш, ніж достатньо, щоб, по-перше, не підвищувати ціни на газ, а, по-друге, нарощувати темпи власного видобутку газу,
– переконана Продан.

За інформацією нардепа, міжнародні партнери не вимагають збільшення тарифу, а виступають проти не ринкових та різних цін для різних споживачів. Вони говорять про ринок і рівні умови, а це – реформа "Нафтогазу" та встановлення дійсно ринкового тарифу, який має не піднімати ціни для споживачів, а знизити їх для виробників.

Продан підсумувала – спочатку потрібна модернізація і енергозбереження, демонополізація ринку, нові прозорі правила гри, а вже потім тарифи.

Нагадаємо, 28 вересня Кабінет міністрів України продовжив дію спеціальних зобов'язань з продажу природного газу для потреб населення і теплокомуненерго за зниженою ціною до 18 жовтня. Це означає, що вартість газу для українців зросте не 1 жовтня, як передбачалося раніше, а 18-го.

Читайте також: На скільки подорожчає газ: прогнози експертів