Дмитрові на час захоплення Горлівки було 16 років, місто він покинув разом із мамою.

Дивіться також Доба на Донбасі: 5 ворожих обстрілів, є загиблий та поранені

У якийсь момент снаряди почали літати регулярно. Кожен день, багато разів. Тобто, ти просто сидиш вдома і чуєш звук, як, начебто, їде машина з трубами. І вона попадає на якусь яму. Але ти розумієш, що це – не машина з трубами,
– розповів донеччанин.

Зараз хлопець живе і працює у Львові, проте намірів повернутись, якщо не у рідну Горлівку, то у Донецьк – не полишає, адже в паспорті він – і надалі горлівчанин.

Дмитро Москвич
Дмитро Москвич / Скріншот з відео

Не відкидає можливості майбутнього на рідному Донбасі й Павло Єлисеєнко.

Павло Єлисеєнко
Павло Єлисеєнко / Скріншот з відео

Хлопець жив у Луганську до 14 років. 3 червня 2014 року його сім'я прокинулась від гулу літаків. Налякана родина ухвалила рішення переїжджати. До 27 червня – дня народження Павла – Єлисеєнки сподівались повернутись додому, проте не судилось.

Я хочу, щоб я міг туди приїхати у будь-який момент, без усяких електронних пропусків. Без 35-ти годин дороги. Просто взяти і приїхати,
– поділився мрією Павло.

У Мінсоцполітики повідомляють, що кількість внутрішньо переміщених осіб з Донбасу і Криму, зареєстрованих в Україні, на початок 2020 року становила 1 мільйон 433 тисяч осіб.

Що відомо про окупацію Донеччини? Перша атака окупантів під Горлівкою відбулась 12 квітня. Бойовики спробували захопити міське відділення міліції. Друга спроба – 14 квітня – була вдалою. На вході будівлі вивісили російський прапор. З липня 2014 року розпочались активні бойові дії між українськими військами та проросійськими силами. У боях за Горлівку загинули більше ніж 40 військовослужбовців.

Окуповані території Донбасу
Мапа тимчасово окупованих територій Донеччини та Луганщини / Інфографіка 24 каналу